OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI
Travel Ke IndoChina Part 1

Travel Ke IndoChina Part 1

Assalammualaikum.



Its better to look back on life and say 'I can't believe I did that' , than to look back 
and say, 'wish I did that'

I nak kongsikan pengalaman I travel ke 3 negara sekaligus. I cover ke negara yang di panggil IndoChina iaitu Vietnam, Cambodia & Thailand. But last year I dah cover Laos untuk 4 hari 3 malam. Alhamdulillah, trip kali ni sangat memberikan kenangan yang cukup manis dalam hidup I. I bersyukur kerana Allah bagi peluang untuk I membuka mata & minda untuk melihat ciptaanNya.



Trip ni I bermula dari Senai, Johor Bahru. I beli tiket flight Senai - Ho Chi Minh berharga RM116 on 7.20am (14hb April 2018). Trip IndoChina I buat selama seminggu dari 14hb - 20hb April 2018. Perjalanan trip IndoChina I adalah sperti di bawah :

  1. Senai - Saigon, Ho Chi Minh (Flight)
  2. Saigon, Ho Chi Minh - Phnom Penh, Cambodia (Sleeping Bus)
  3. Phnom Penh, Cambodia - Siem Reap, Cambodia (Sleeping Bus)
  4. Siem Reap, Cambodia - Bangkok, Thailand (Bus)
  5. Bangkok, Thailand - KLIA, Kuala Lumpur (Flight)


Travel partner I memang sangat best dan satu kepala, walaupun usia membezakan kami tapi sikit pun tak menjejaskan sepanjang trip. Kami sebenarnya mula-mula bertemu ketika trip Beijing bulan Januari yang lalu dan In shaa Allah for the next trip, she will be my travel partner again.

Trip ni I rancang dengan rapi. Tiket flight & hotel I booking 2 bulan sebelum pergi. Itinerary I buat di www.inspirock.com , nanti I tunjuk macam mana nak buat iti di laman web tu. Sebenarnya I bajet trip ni RM1600 termasuk semua, makan minum tiket bus, fee entrance, shopping & others. And Alhamdullilah sekali lagi I berjaya.


I sampai di bandar Ho Chi Minh, Vietnam dalam jam 9.20 pagi waktu Malaysia. I terus ke Le Lai street by Bus (airport), Le Lai Street ni dekat sangat dengan Ben Thanh Market. Kawasan Ben Thanh Market memang dah famous sebabnya ramai gila warga Malaysia yang tengah syok bershopping sampai I terjebak tau! Dah kena hangkut baju & tudung sampai ke Bangkok. I cannot brain betapa lemahnya I bila bershopping.

To be continued....




LAZADA BIRTHDAY FESTIVAL BLOGGER CONTEST

LAZADA BIRTHDAY FESTIVAL BLOGGER CONTEST




Assalammualaikum uolls.

Lazada Birthday Festival Blogger Contest | Tahun sebelum ni, I ada join contest Lazada but luckly I tak menang. But its okay, I tetap nak join juga contest daripada Lazada. Mana tahu ada gak rezeki I nanti. Lazada Malaysia merupakan tempat membeli belah secara online akan menyambut ulang tahun yang ke 6 dan akan mengadakan jualan Birthday Festival.

Bermula 25 sehingga 27 April , lebih daripada 1,000 flash deal , dan potongan sehingga 90% kepada banyak barangan dan jenama, boucer eksklusif dan banyak lagi kejutan.

Maka, pihak Lazada juga telah mengadakan sebuah peraduan khas untuk blogger iaitu Lazada Birthday Festival Blogger Contest di mana akan memberikan hadiah yang menarik. Oleh itu, I pun tak nak lepaskan peluang keemasan ni untuk turut serta. Jadi apa tunggu lagi?Jom, kita sama-sama memeriahkan lagi contest Lazada. Ada yang tak tahu apa syarat-syarat penyertaan, boleh klik [SINI SINI SINIDengan lafaz BISMILLAH, I join contest ini. 

a. Which location would you pick for Lazada's birthday party?

Flora Cafe, Jalan Ampang, Kuala Lumpur.




I bercadang untuk mengadakan party di Flora Cafe, Jalan Ampang di Kuala Lumpur. Flora cafe menyediakan makanan "Malay Cuisine" with primary attention towards those who love southern Malaysian cuisine. Ianya sangat menepati citarasa I yang suka sangat dengan Malay cuisine. Cafe ini bertemakan bunga-bungaan and I love their decoration.

b. Choose a party theme and pick one or several products on Lazada to decorate the venue.

Untuk tema parti, I memang mengidam sangat dengan "floral theme" and I will pick some products on Lazada to decorate the venue.





c. Which birthday cake will be served and which porducts on Lazada can help you prepare it?

I want to be served will floral cake like below. Looks so nice & beautiful. I dah fall in love with this cake. Sangat terinpirasi. In my life, I dapat cake 2 kali sahaja, on my 20th & 21th birthday. I jarang nak sambut birthday with party, put on a dress. I nak sangat someone suprises me with birthday party.


On the top of my cake, I will put 'Happy Birthday Cake Topper Design 3 (Gold/Silver)' from Lazada. It will be the greatfull birthday cake ever. 




d. Time to shine, pick your outfit on Lazada!


For outfit, and once again I will pick up floral dress. Alamak, I dah terobses dengan floral theme. Semuanya nak floral, from the venue till the outfit. Dress from Lazada memang dah cukup cantik untuk digayakan pada birthday party I nanti. 

Agak-agak tercabar tak pada blogger yang belum join contest ni? Kita tak tahu rezeki kita ni, mana tahu ada rezeki dengan contest Lazada, ha rugi je kepada yang tak join tu. So apa tunggu lagi? Jangan lepaskan peluang keemasan ni ye!

Boleh klik [SINI SINI SINI] untuk penyertaan.



JENIS-JENIS PLUG DI SELURUH DUNIA.

JENIS-JENIS PLUG DI SELURUH DUNIA.



Assalammualaikum.

I biasanya akan bawa  universal adapter, korang boleh kat Lazada. Universal adapter ni you can use all around the world. So settle satu masalah. Of courselah bila travel, this thing will be the important thing ever. For those yang tak tahu tu, boleh tengok kat bawah ni jenis-jenis plug di seluruh dunia.

Sebelum travel tu, sila check plug jenis yang macam mana di tempat yang korang nak pergi tu. Tak adalah kelam kabut nanti.

Good luck korang.
Amerika, Canada, Mexico & Japan
Amerika, Canada, Mexico & Japan

TYPE C

Negara-negara Eropah, Amerika Syarikat & Asia

TYPE D

India

TYPE E

France, Belgium, Poland, Slovakia, & The Czech Republic

TYPE F

Eropah & Russia, kecuali UK & Ireland

TYPE G

United Kingdom, Ireland, Malta, Malaysia & Singapore

TYPE H

Israel & Gaza

TYPE I

Australia, New Zealand, China & Argentina

TYPE J

Switzerland, Liechtenstein, Rwanda

TYPE K

Denmark & Greenland

TYPE L

Italy & Chile

TYPE M

Afrika Selatan

TYPE N

Brazil


Thailand

CARA SERTAI LAZADA BIRTHDAY FESTIVAL BLOGGER CONTEST 2018

CARA SERTAI LAZADA BIRTHDAY FESTIVAL BLOGGER CONTEST 2018




Assalammualaikum uolls.

Cara Menyertai Lazada Birthday Festival Contest | Alhamdulillah, I dapat emel daripada LAZADA untuk menyertai contest. Lazada ni memang baik hati tau! Rajin sangat buat contest khas untuk blogger. Hadiah pun kemain menarik tau. Yes! Untuk contest Lazada yang ini, In shaa Allah I akan menyertai. Gonna be excited! I tengah menyiapkan entri contest ni dan tak sabar nak post dan submit kepada Lazada. I tidak akan lepaskan peluang kali ni! Berkobar-kobar nak join tau. Hihihihi. 

Contest ini dianjurkan selama 18 hari  tau! Bermula dari 10th until 27th April 2018. Semakin ramai yang join, semakin tinggi peluang untuk menang? Ha betul ke? Ya! Dah semestinya! Semakin ramai blogger yang menyertai semakin banyak hadiah yang akan dimenangi. Contest ini terbuka kepada SEMUA BLOGGER SELURUH MALAYSIA. I dah lama menapak dalam blogger tapi ini kali kedua I asertai. Korang ada blog dan pernah membeli di lazada, itu pun sudah cukup untuk melayakkan diri untuk menyertai. 

Hadiah untuk di menangi : 

Winners will receive a voucher along with 3 more vouchers for 3 friends tagged on Facebook or Instagram!

1. More than 100 participants (RM3,100 to 22 winners and their friends)
1st Prize : 1 x RM300 + RM100 for each friend 
2nd Prize : 8 x RM60 + RM30 for each friend 
3rd Prize : 1 x RM40 + RM20 for each friend 

2. More than 200 participants (RM6, 200 to 43 winners and their friends)
1st Prize : 1 x RM500 + RM200 for each friend 
2nd Prize : 18 x RM60 + RM30 for each friend 
3rd Prize : 24 x RM40 + RM20 for each friend 

3. More than 300 participants (RM9, 200 to 65 winners and their friends)
1st Prize : 1 x RM700 + RM300 for each friend 
2nd Prize : 24 x RM60 + RM30 for each friend 
3rd Prize : 40 x RM40 + RM20 for each friend 

Cara untuk menyertai : 

1) Buat satu artikel yang bertajuk LAZADA BIRTHDAY FESTIVAL BLOGGER CONTEST

2) Jawab keempat-empat soalan dibawah ini. Soalan ini boleh ditukarkan ke bahasa melayu.

a. Which location would you pick for Lazada's birthday party?
b. Choose a party theme and pick one or several products on Lazada to decorate the venue.
c. Which birthday cake will be served and which porducts on Lazada can help you prepare it?
d. Time to shine, pick your outfit on Lazada!

3) Korang kena mention Birthday Festival  (https://www.lazada.com.my/birthday-sale/) yang bermula dari 10th until 27th April 2018.

4) Make sure artikel mesti ada SCREENSHOTS product yang korang planning (mentioned in point 2.b, 2.c & 2.d)

5) Share post korang di Facebook or Instagram & tag 3 orang kesayangan yang patut join di party korang nanti!

6) Blog korang kena ada at least 3 existing posts.

7) Sila submit link artikel korang ke email contest@lazada.com.my bertajuk : LAZADA BIRTHDAY FESTIVAL BLOGGER CONTEST . 

8) Untuk bahasa di artikel, english atau bahasa melayu diterima. 

9) Pemenang dipilih secara random! 

Jadi apa tunggu lagi? Dah nak habis tempoh baru nak join? Melepaslah nanti korang. Korang boleh klik di banner di atas untuk penyertaan ya.

I join nanti, stay tuned! and good luck pada yang menyertai. 


SPM Result Giveaway

SPM Result Giveaway


Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Bersempena dengan keputusan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan pada 15 Mac 2018 lalu, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati dengan secara rasminya melancarkan SPM Result Giveaway. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan pelbagai hadiah menarik dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

Hadiah Pertama: Domain DotCom X 1 pemenang
Hadiah Kedua: Kopi Pak Belalang X 2 pemenang
Hadiah Ketiga: Tudung X 1 pemenang
Hadiah Keempat: Novel Baharu X 3 pemenang
Hadiah Kelima: RM20 X 1 pemenang
Hadiah Keenam: RM10 X 1 pemenang
Hadiah Ketujuh: Topup RM10 X 4 pemenang
Hadiah Saguhati: Topup RM5 X 2 pemenang untuk peserta terawal dan terakhir!

Kesemuanya 15 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog penganjur dan penaja-penaja berikut:

2. Follow instagram berikut

3. Like Facebook berikut:

4. Follow Google Plus berikut:

5. Langgan saluran YouTube * Pokucu *

6. Buat entri bertajuk 'SPM Result Giveaway'.

7. Salin dan tampal kod HTML di bawah:

8. Cuba teka berapa unit/aggregat yang Abam Kie perolehi semasa menduduki SPM tahun 1990 lalu. Sebagai 'clue', Abam Kie dapat Pangkat 1 (6 - 24 unit). Jadi pandai2lah teka, ye? Pemenang akan dipilih berdasarkan tekaan yang tepat. Sekiranya lebih daripada seorang peserta membuat tekaan yang tepat, maka peserta terawal akan memenangi hadiah berkenaan diikuti oleh peserta seterusnya. Pemenang seterusnya akan dipilih berdasarkan tekaan yang hampir tepat

9. Terbitkan.

10. Tinggalkan pautan entri giveaway dan tekaan anda di ruangan komen entri di SINI sahaja.

11. Siap!

Jika nak join GA ini sila klik di SINI atau banner di atas. Peraduan berlangsung sehingga 11.59 malam, 22 April 2018. SEKIAN. TERIMA KASIH.
Winter in Summer Palace, Beijing.

Winter in Summer Palace, Beijing.

Assalammualaikum.


Winter in Summer Palace, Beijing | Korang pernah dengar atau pergi ke Summer Palace tak? Summer Palace ialah Istana Musim Panas (Yihe Yuan) yang terletak di pinggir bandar Beijing, China. Kira-kira dalam 15km mengikut lebuh raya dari ibu kota Beijing. Salah satu tapak warisan dunia UNESCO, ianya salah satu taman terbaik (well-preserved) di dunia dan paling terbesar di China.

Istana ni mula dibina pada tahun 1750 oleh Kaisar Qianglong. Gaya seni bina Istana ni adalah untuk membuat orang lain percaya bahawa ianya adalah tidak bersalah. Pada 1860 & 1900, ia dimusnahkan oleh penceroboh dan 1912 ia dibina semula oleh kerajaan Dinasti Qing. Pada tahun 1924, Istana ini mula terbuka untuk para pelancong.

Macam mana nak pergi by train?
Korang boleh naik Line 4 ke Stesen Beigongmen (North Gate). Tambang subway dalam CNY5.

Cara nak masuk ke Summer Palace?
Nak masuk sini ada banyak gate : utara, barat, timur dan yang terbaru di bahagian selatan-timur. east Gate ialah pintu masuk utama dan terus ke Court Area. Ramai juga pelancong masuk ikut gate ni tetapi kalau korang nak masuk East Gate, kena turun di stesen Xiyuan, satu stesen sebelum Beigongmen.

I masuk ikut gate belah utara (Beigongmen Stesen). Bila dah sampai di stesen Beigongmen, keluar ikut exit D. Dalam stesen ada tulis Exit C Summer Palace tapi exit D lagi dekat. Dua-dua exit boleh keluar sebenarnya. 



Summer Palace ni sangat besar kawasannya. Luasnya 742 ekar, terbahagi kepada kawasan darat dan tasik yang luas, Kunming Lake. Kawasan darat ada 3 bahagian iaitu Front Hill, Rear Hill & Court Area. Tak semua bangunan terbuka kepada orang ramai. Korang akan lihat jambatan yang melengkung, promenade yang cantik serta tasik yang sangat luas. 

Korang boleh dapatkan maps summer palace di entrace gate,
harga dalam CNY10, boleh buat kenangan tau. Rugi tak beli.

Berapa harga untuk tiket entrance? 
Ketika ni I pergi musim sejuk, harga untuk tiket Summer Palace CNY20 (Nov-March), 
pada musim sejuk mana mana tempat pelancongan akan turun harga. I suggest korang semua datang bukan musim sejuk untuk view yang cantik. 

Apa aktiviti yang boleh korang buat bila di Summer Palace? (musim sejuk)
Sayang pada musim sejuk hanya ada aktiviti di atas tasik beku dan bertambah sedih masa ni I pergi tak ada salji. Sedih terbawa-bawa sampai sekarang. Korang boleh cuba aktiviti yang ada di tasik beku, seperti di bawah. I tak pasti namanya apa but harga dalam CNY35, main sampai lebam.



I'm so sorry sebabnya tak sempat nak snap apa aktiviti yang boleh korang main kat atas tasik ni. I tengah excited nak main benda alah tu. Aiyoo, I never do this again when I'm travelling. 

Best giler, simple je cara main benda ni. Dont worry, polis akan ada dan berpusing dekat dekat dengan korang je, siap bawa pelampung tau. Polis-polis ni nak pantau sama ada orang akan jatuh ke dalam ais atau tak. 



Sepanjang I teroka dalam Istana Musim Panas ni, I jatuh cinta dengan design bangunan istana ni. Mana-mana tempat yang I pergi, I akan tengok dan pikir macam mana diorang buat bangunan sebesar-sebesar alam, sebabnya dulu tak ada kemudahan macam sekarang. I terpikir maacam mana diorang nak angkat batu yang besar, nak pikul pasir-pasir, kayu kayu tu semua. Serious terpikir. Cara diorang ukir pun luar dari kemampuan otak kita berpikir. Hebat jugaklah orang lama ni. 

Apa yang I nampak, bangunan lama di China memang banyak sangat bilik dan pintu utama yang hubungkan bilik-bilik. Kiranya Raja 1st satu pintu utama, raja 2nd satu pintu utama dan seterusnya. Diorang suka dan taksub dengan patung-patung singa, diorang mesti akan letak di setiap penjuru bilik diorang. Mungkin sebab singa ni lambang kekuatan. 

 

 



Korang boleh habiskan setengah hari di Summer Palace. Ikut atas kemampuan dan kekuatan kaki korang untuk berjalan ke tempat sebesar ni. Oh ya untuk musim sejuk tempat ni buka dari jam 9.00am till 5.00pm. Musim sejuk 5.00pm dah macam 7.00pm ye. Rugi jika korang tak singgah ke tempat seindah dan sehebat ni. 

Nah, I cuci mata korang dengan gambar-gambar I di Summer Palace. Maaf ye jika terbuat korang geram. 








(Disclaimer: In shaa Allah, next post I will share about my trip to Beijing. Doa-doakan jari I rajin untuk menaip ye. Thank you for reading.)




What Makes You Different From Everyone Else?

What Makes You Different From Everyone Else?


Assalammualaikum uolls.

What makes you different from everyone else?

I tertarik dengan tajuk entri daripada 30 days blog challenge. I nak join tapi faham-fahamlah mood nak menaip kadang sangat tak menentu. Jadi, this random post that I want to share it with you guys. I know setiap orang tu ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Tapi apa yang buat diri kita berbeza daripada orang? Buntu jugaklah I nak pikir. Here we go!

Suka dengar lagu Sepanyol.
I love spain song. I tak faham maksudnya but I cuba google translate from some word that I really wants to know. Semestinya, bila nak menyanyi lagu dalam bahasa sepanyol tersangatlah susah, berbelit lidah tau. I suka remix lagu sepanyol dan makes me relax for awhile.

Bekerja full time di site.
Part ni dah jelas berbeza. I choose to working full time at site sebabnya I a kind of person yang cepat boring bila bekerja di dalam ofis. I suka kerja bebas. Kerja site ni macam-macam boleh cuba & nampak. Kerja site buatkan I makin hari makan matang nak berhadapan dengan kehidupan. 

Berperang dengan jerawat.
I dont know since I working at site, I got a very sensitive skin. Dua tahun I alami jerawat yang sangat teruk. Sebelum ni, I tak pernah alami, muka pun bersih dan bebas daripada jerawat. Dulu macam-macam boleh makan, but now semua dah berpantang. Until now, I still fight for get a healthy skin. 

Ni muka tahun lepas, tahun ni macam mana? Boleh check on my ig @ombakbergigi

Bergerak sendiri
I kind of person yang suka bergerak sendiri without friends. Bayangkan, I can go shopping, tengok wayang dan makan sorang di any mall that I wanted to go. I never afraid to being alone. Dulu, I suka jugak hang out dengan kawan-kawan. But I have a bad friendship, so better I being alone. I tak suka berharap sangat dengan orang, mana yang boleh I usahakan, In shaa Allah I usahakan. Lagi pun, I tak suka tunggu orang. 

Tak suka bergantung dengan orang
This is I feel so different with everyone else. I tak suka bergantung sangat dengan orang lain such as friends. Mungkin sebab dah terbiasa bersendiri agaknya. I dont know. So far, I just want to be independent person. Thats it.

So whats about you?



























OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com