OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI
6 Langkah Mudah Susun Barang Di Almari

6 Langkah Mudah Susun Barang Di Almari

Assalammualaikum.

Nah, I share tips untuk susun barang dalam almari.

Jangan malas sangat! 



1. Tambah cangkuk/bakul

- Cangkuk : Korang boleh gantung baju yang dah pakai tapi tak kotor dan boleh pakai sekali lagi

- Bakul : Simpanlah scarf, gloves, spender or anything

2. Tak pakai dah? Jual preloved/derma

Remember this golden rule : Kalau dah setahu tak pakai, tolonglah jual atau pun derma. Bukan senang nak buat, I admit it tapi kalau nak lebih ruang dalam almari, hati memang kena keras. Ex yang bagi you scard Duck tu pun dah ada ank tiga, so buatlah simpan. Move on k.

3. Simpan pakaian yang nak dipakai

Janganlah korang ni simpan segala tok nenek dalam almari. There are btter places for that, under your bed or in the store for example. Almari pakaian mestilah up to date. Tak guna simpan baju raya waktu pinggang masih macam kerengga.

4. Gunakan ruang secara vertical.

Manfaatkan ruang yang ada di dalam almari dengan susunan vertical. Di belakang pintu contohnya.


5. Pastikan setiap item ada tempat khas.

Kalau ruang tu khas untuk baju dalam, janganlah dok letak tudung ke stokin ke, janganlah simpan di tempat yang sama. This will create less confusion. Skaf ha susunlah ikut warna. Kalau ada 300 skaf? Ha pandai pandailah susun. 

Sebenarnya tak susah mana pun nak susun barang sendiri di dalam almari. Ikut kreativiti dan kekemasan seseorang tapi apa apa pun ikut atas kerajinan atau kemalasan seseorang. Kalau malas, memang beranak pinaklah baju tu dalam almari, sekali buka ha habis jatuh semua baju baju. 
Make P:Rem Clean Me Black Cleansing Foam Review

Make P:Rem Clean Me Black Cleansing Foam Review

Assalammualaikum

Tak bosan ke review produk manjang? Habis tu takkan I nak review muka you pulak. Haishh suka hatilah I nak review apa bila dan di mana. So, today I'm gonna share and review the new product that I used since Sept, 2018. Ye memang dah berbulan  guna tapi hari ni je yang ada masa nak review.

Mungkin ada yang pernah dengar dan guna produk ni, Make P;rem. I pun tak tahu macam mana nak sebut hahaaa. Product ni sebenarnya berasal dari Korea. Siapa yang suka Kpop tu takkan tak pernah cuba produk dari Korea? I think produk Korea yang setakat ni I guna tak pernah buat muka I irritation or naik jerawat. So far so good.

Jadi, lets read.


Product name : Make P:Rem Clean Me Black Cleansing Foam
Product Brand : Make P:Rem
Product Type : Foam Cleanser
Size : 180ml
Price : RM112 (its depends on the sales) 
Availabilty : Hermo.my, Marshear.my

What it claims? 

1. Perfect healthy cleansing - skin purifying ingredients that have been accumulated over several thousands of years provide the effect of deep-cleansing make and impurities from skin.

2. Cleansing with the best skincare effect - keeps skin moisturized and healthy  without making skin feel taut while cleansing skin.

3. Low-irritant cleansing - Gently cleanses sensitive skin by using the safe formula free of 7 kinds of harmful ingredients.

Ingredients?


Faham tak tulisan Korea? Meh I terangkan.

1. Peat Water from Finland (air embun daripada findland)
2. Betula alba juice (sejenis pokok)
3. Coconut-derived cleansing substance
4. Abyssine (sejenis marine yang hidup dalam dasar laut paling dalam)
5. Edelweiss (sejenis tumbuhan yg hidup 3000m di Gunung Alps, Switzerland)

Setiap bahan product ni ada keistimewaannya, korang boleh baca di gambar dibawah.

Mungkin ada antara korang yang tanya kenapa ada Peat Water? 


Memang patut harga mahal sebab bahannya susah nak cari. 

How to use?



I pump sikit pada tangan, letak air sikit then I gosok-gosok sampai jadi buih banyak. Lepas tu, I calitkan pada muka buih-buih tu dan massangelah muka korang. Wash off with lukewarm water tau!

Packaging ?

Didatangkan dengan 180ml, berbotol plastik kelabu tahi anjing not clear transparent with pumping. Just pump and keluarlah pencuci muka ni.



The Smell/Colour/consistency ?

Like you can see, gambar I diatas tu, colour seakan warna botol. Warna kelabu tahi anjing. Baunya wangi herba. I like it.


How I feels : 

To be honest, I tak suka bila kena gosok kat tangan for make it bubble. I thought beli hari tu terus pump maka keluarlah bubble. Ni tak korang kena buat sendiri bubble tu ye. Tapi jangan pulak korang tepek je terus kat muka, kang tak ada banyak buih pulak.

Bila tengah cuci muka, I boleh rasa cleanser ni membersihkan lagi kulit I yang sehari dok biar berhabuk. Then lepas cuci, still kulit ada lagi moisturizer. I pun setujulah dengan bahan dia tu, air embun? Perghh beria cari bahan yang alami gittew. Tapi tu lah, bahan pun dah susah nak cari, ha memanglah patut sebotol harga seratus lebih. Menangis poket nak keluar duit.

I rasa berbaloi sangat bila guna product ni even mahal tapi boleh guna almost 9 months. Biar mahal asalkan berguna eh tiber!


Recommended? :

Overall this is a very good product very suitable with my skin. I'll purchase later!

(Disclaimer : This is not paid review. I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl)

10 Signs You're Doing Well In Life?

10 Signs You're Doing Well In Life?

Assalammualaikum.

Macam mana hari korang? Good day or bad day? Here, 
I listkan 10 signs you're doing well in life.

1. You have a roof over your head.

2. You ate today.

3. You have a good heart.

4. You wish good for others.

5. You hvae clean water.

6. Someones cares for you. 


7. You strive to be better.

8. You have clean clothes.

9. You have a dream.

10. You're breathing!

Say ALHAMDULLILAH and be thankful for the little things for they
are the most IMPORTANT things.

Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil Review

Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil Review

Assalammualaikum

Today, I'm going to review the Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil . Klairs satu jenama produk Korea yang banyak review baik-baik. I decide untuk cuba produk ni.  Disebabkan cleanser foam klairs always sold out, why not I cuba cleansing oil pulak kan? Before this I guna cleansing oil from Biore, tapi tak review pun lagi. Bapaklah pemalasnya I ni.

Jadi, lets read.


Product name : Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil
Product Brand : Klairs
Product Type : Oil Cleansing
Size : 150ml
Price : RM136 (its depends on the sales) 
Availabilty : Klairs Store Malaysia, Hermo.my, Marshear.my, Wishtrend.com

What it claims? 

- Helpful for skin care
- Easily washable texture without causing any irritation.
- To maintain skins moisture even after cleansing.
- To control sebum production
- To provide skin sooting

Ingredients?

Oil cleansing ni bukan sahaja oil tapi ianya combination of natural black grains. Bahan nilah diekstark dri nature untuk menjaga kulit korang dengan baik.

1. Black Bean Oil : Black beans helps to control the sebum production, increases the skin elasticity and provides a soothing effect.

2. Black Sesame Oil : Black sesame prevent dehydration and skin aging while providing powerfuk antioxidant effects.

3. BlackCurrant Seed Oil : BlackCurrant Seed Oil strengthens the skins protective layer to prevent the evaporation of moisture from the skin. It promots skin cell regeneration and provides antioxidnar effects by containing various minerals.


How to use?

I just drop dekat into my finger dan apply into the whole my face. Massagelah muka korang ye, jangan dok gonyoh-gonyoh on your face. After massanging, jangan wipe off dengan tisu tapi rinse off with lukewarm water for 3-4 kali. 

Make sure bila nak letak kat muka tu, muka korang bebas dari air. Kang bila kena air tak best pulak dok gonyoh-gonyoh.

Packaging ?

Didatangkan dengan 150ml, berbotol plastik coklat clear transparent with pumping. Just pump and keluarlah oil cleansing ni.



The Smell/Colour/consistency ?

Like you can see, gambar I diatas tu, colour seakan transparent bukan putih ya. Bau pulak dah macam bau herba. Texturenya tak pekat pun, cair bak hang. Letak je kat tangan terus melimpah ruah jatuh.

How I feels : 

I feels nothing. So far so good. Kulit tak alahan pun tapi baunya yang herba herbi tu, I pertahankan jua. Bila massange into your whole face, memang akan rasa feel wow, bagusnya product ni tak sama dengan Biore. Biore susah sangat nak washable tapi yang ni bila cuci dengan air memang cepat je tanggal.

Recommended? :

Overall this is a very good product very suitable with my skin. I'll purchase later!

(Disclaimer : This is not paid review. I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl)


MACAM MANA NAK JADI HEARTLESS?

MACAM MANA NAK JADI HEARTLESS?

Assalammualaikum.

I bagi tips macam mana nak jadi heartless. Benda pertama 
kita kena buat 
ialah mengadu pada Allah dan kau akan tahu apa yang 
kau patut buat dan kau tinggalkan apa yang kau 
tak perlu buat. Buat apa nak terhegeh- hegeh.

Come on and wake up!

Kadang hidup ni perlu bila orang tu dah mudarat tapi janganlah
selalu. Makin kau beri, makin naik lemak.
Bila dia tahu, dia dah ada tempat kebergantungan, memang
dia akan bergantung pada kau.
Mesti kau bengang kan?

Jadi langkah awal kau perlu cegah, dengan uji dia.
Kadang orang suka ambil kesempatan dalam
kesempitan.



Contoh nak pinjam duit, first time okaylah, lama lama makin
banyak pulak. Hutang yang lama tak reti nak langsai.
Last kau terpaksa halalkan je semua tu, sebab apa?
Sebab kau BODOH! Alasan kesian yelah member.
Hidup ni jangan terlalu kesiankan orang.
Kesian pada diri sendiri dulu!

Bukan tak ada hati peurt tapi kau kena fikir pasal diri kau jugak. 
Jangan benak sangat kat bawah telujuk jari orang.

Last but not least,

Rambut sama hitam tapi hati lain lain. Hati hatilah.
Dalam dunia bukan kau sorang je hidup.
Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.

Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.




Assalammualaikum.

I join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

I dah join, korang bila lagi?



Klairs Supple Preparation Unscented  Toner Review

Klairs Supple Preparation Unscented Toner Review

Assalammualaikum

Today, I'm going to review the Klairs Supple Preparation Unscented Toner . Klairs satu jenama produk Korea yang banyak review baik-baik. I decide untuk cuba produk ni dimulai dengan toner. Sebenarnya dah dua bulan beli tapi baru hari ni nak review. Like what! Pemalasnya I ni nak review.

Sebenarnya, Klairs Supple Preparation Unscented Toner ni adalah the second version of the Klairs Supple Preparation Facial Toner. First version, adalah Klairs Supple Preparation Scented Toner, I tak pernah cuba lagi yang first version. Untuk versi yang lama Klairs letak semua jenis essentials oil. Tapi If you have sensitive skin, try avoid product yang ada essential oils. Sebab tu Klairs have this new unscented toner sebab dai dah buang segala jenis essential oils. Gittew!

Jadi, lets read.


Product name : Klairs Supple Preparation Unscented  Toner
Product Brand : Klairs
Product Type : Toner
Size : 180ml
Price : RM128 (its depends on the sales) 
Availabilty : Klairs Store Malaysia, Hermo.my, Marshear.my, Wishtrend.com

What it claims? 

- Non-irritating toner 
- Restores hydration to the skin
- It balances the skin's pH level
- Improves the effectiveness of the entire skin regime.
- It provides full hydration deep

How to use?

I just drop dekat into my finger dan apply into the whole my face. Sometimes, I terus tuang je kat muka. Ikut atas cara korang pakai. Tapi jangan apply banyak sangat kang nampak sangat kita ni pakai foundation. Apa-apa hal pun, goncang botol sebelum apply ye.

Packaging ?

Didatangkan dengan 180ml, berbotol plastik clear transparent bersama penutup yang kita kena pulas selepas dan sebelum guna. Tapi botol clear tranparent ni memang I suka sebab bolehlah I jimat bila guna. Takut cepat habis.



The Smell/Colour/consistency ?

Like you can see, gambar I diatas tu, colour seakan transparent bukan putih ya. Bau pulak dah macam bau hospital sebab Klairs dah buang segala bau-bauan yg ada dalam toner ni. Tapi I suka je.

How I feels : 

Sebelum ni I pakai toner from Naruko. I gatal sangat nak cuba Klairs toner, memang its quite expensive tapi bila ada sale boleh dapt RM60. I normally do 2 methods, biasanya I tuangkan kat tapak tangan and I dap dap into my skin sebanyak 3-5 kali tak adalah sampai 7 kali. Memang malas nak buat 7 kali. Then bila rasa malas nak dap-dap, I drop this toner into pad cotton pastu sapulah kt muka.

Bila dah dap-dap, dia akan cepat absorb dan I feel my skin fully hydrated gitu. Bottom line is, a good basic toner to soothe and hydrate your skin.


Recommended? :

Overall this is a very good product very suitable with my skin. I'll purchase later!

(Disclaimer : This is not paid review. I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl)



Asal- Usul Dan Maksud Nama Negara Di Benua Asia Part 1

Asal- Usul Dan Maksud Nama Negara Di Benua Asia Part 1





Assalammualaikum.

Hari ni I nak kongsikan dengan korang tentang asal-usul dan maksud nama negara
di Benua Asia Part 1. Banyak sebenarnya list-list tapi I buat by part. Senang sikit korang baca
dan tak boring. Manalah tahu baca entri I sambil lalu je.

Enjoy.



1. Afghanistan

Asal bahasa : Sanksrit

Perkataan dalam bahasa asal : Ab-bar-Gan

Maksud : Negara bergunung



2. Armenia

Asal bahasa : Armenia

Perkataan dalam bahasa asal : Armenia

Maksud : Tanah Hayk (Hayk adalah pengasas negara Armenia)



3. Bahrain

Asal bahasa : Arab

Perkataan dalam bahasa asal : Al-Bahrain

Maksud : Dua Lautan



4. Bangladesh

Asal bahasa : Bengali

Perkataan dalam bahasa asal : Bangladesh

Maksud : Tanah Bengali


5. Bhutan

Asal bahasa : Bhutan

Perkataan dalam bahasa asal : Dzongkha

Maksud : Tanah naga guruh


6. Brunei

Asal bahasa : Sankrit

Perkataan dalam bahasa asal : Bhumi

Maksud : Tanah 



7. Kemboja

Asal bahasa : Sankrit

Perkataan dalam bahasa asal : Nagara

Maksud : Bandar


8. China

Asal bahasa : Sankrit

Perkataan dalam bahasa asal : Cina-s

Maksud : Kerajaan tengah


9. Georgia

Asal bahasa : Arab dan Parsi

Perkataan dalam bahasa asal : Gurgan

Maksud : Tanah serigala



10. India

Asal bahasa : Yunani

Perkataan dalam bahasa asal : Ivdia

Maksud : Negara Sungai Indus


Semoga bermanfaat ye ^^


Belog Om Tak Menang Lazada Lagi!

Belog Om Tak Menang Lazada Lagi!


Assalammualaikum.

Rasanya Lazada dah umumkan pemenang Lazada 11.11, tahniah ye buat semua pemenang.
Ada lebih hadiah Lazada tu meh lah belanja I hehehe.

Apa-apa pun buat belogku yang dah 3 kali berjuang untuk blogger contest Lazada,
teruskan perjuangan kamu. In shaa Allah mesti ada rezeki nanti. 
*Ayat pujuk hati ke ni?*

Tahniah Untuk Kamu!

Tahniah Untuk Kamu!


Assalammualaikum.

Tanya pada diri korang hari ini,

adakah ini yang korang idamkan dalam kehidupan atau sebaliknya?

Jika jawapannya, YA

TAHNIAH sebab korang perjuangkan apa yang boleh buat korang bahagia. Tapi
jika jawapannya TIDAK.

Please cari jalan untuk keluar dari perkaara yang tak membahagiakan 
korang tu. 

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com