OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI
Salam AidilFitri 1439 Hijrah 2018

Salam AidilFitri 1439 Hijrah 2018

My outfit on raya.

Assalammualaikum.

Hari ni raya ke 8 dimana I kembali bekerja seperti biasa setelah 9 hari bercuti. Ye memang cuti raya tahun ni I apply cuti panjang. Di kesempatan ni, I nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin buat yang mengenali I. Semoga raya tahun ni menjadi raya terbaik di antara raya-raya yang pernah kita lalui.

So macam mana raya korang? Dapat banyak duit raya ke?


Duit raya.

Tahun ni I dapat duit raya lebih kurang RM250,  hhihi. I dapat daripada pekerja-pekerja I. Malu jugaklah I still dapat duit raya. Rasanya 3 tahun I beraya di site, 3 tahun tu jugalah I dapat duit raya. Tapi tahun ni extra sikit, I dapat juga 1 box of almond vegetarian from Seasons. Kuihnya sedap sangat. Thank you.

Untuk outfit raya pulak, I berbaju peplum dan berkain lipat kipas di bahgian belakang. Baju ni mak I yang belikan dan tempah untuk buat baju peplum. Tapi di sebabkan tailor tak berapa reti, sehari before raya I outer sendiri baju raya I tu. I gunting peplum tu atas lutut sebab tailor buat peplum I tu bawah lutut. Serious macam baju mengandung. Tak kena dengan saiz badan I yang terlalu kurus. Menangis jugalah sebab baju raya tak seindah yang I sangka. Lepas memang I nak hntar kat tailor lain. For high heels, I beli di Zalora yang berjenama Velvet. Harga asal kasut ni RM159.00 tapi I beli time ada discount, I dapat dalam Rm39 macam tu. Murah kan?

So far, raya tahun ni I rasa lain sikit sebab I bring him to my home. Dia nak beraya rumah and meets my parent. I tak pernah bawa lagi mana-mana lelaki datang beraya di rumah. I bukan jenis yang suka nak menayang or kenal dengan my parents. I think, I gonna be more serious with him thats why I open to bring him. Hopefully, he will be my destiny. Doakan yang baik-baik ye.

So, 

I wish again SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN. Kosong-kosong ye. ><


Pesanan Sebelum Balik Kampung.

Pesanan Sebelum Balik Kampung.


Assalammualaikum.

Ya, kita bakal sambut raya tak lama lagi, 3 hari je tau. Ya Allah sekejap je kan masa berlalu.
Tup.. tup.. tup.. eh dah raya dah? So macam mana dengan persediaan raya korang? Dah ready nak balik kampung? Kalau dah ready, meh baca sikit pesanan sebelum balik kampung.


PESANAN SEBELUM BALIK KAMPUNG!

1) Cabut semua plug kat dinding expect fridge. Kang busuk pulak makanan dalam tu.

2) Buang sampah! Jangan simpan sampah dalam rumah, kang balik dari kampung dah jadi banyak kerja pulak. 

3) Jangan biar baju tersidai di luar ye.

4) Double triple cek kipas dan lampu.

5) Kosongkan dan bersihkan sinki.

6) Bawak toiletteries.

7) Semat baju butang Melayu. Kang tercicir, mana nak cari.

8) Jangan lupa bwak adapter plug charger.

9) Jangan kelam kabut , happy-happy jer.

10) Touch n go topap siap-siap.

11) JANGAN LUPA BAGI SIGNAL!

INNISFREE JEJU VOLCANIC COLOR CLAY MASK (CICA) REVIEW

INNISFREE JEJU VOLCANIC COLOR CLAY MASK (CICA) REVIEW


Assalammualaikum.

Hari ni I nak review satu produk yang baru I beli. I dah lama nak dapatkan clay mask ni so I beli di Sunway Velocity, level G Kedai Innisfree. I pun buat card innisfree ni sebab senang nanti bila I nak repeat this product. 

Product name : Innisfree Jeju Volcanic Color Clay Mask
Product Brand : Innisfree
Size : 70ml
Price : RM32.50
Availabilty : Innisfree store and Hermo website

What it claims? 

1. Various clay textures

*Water gel clay : Yellow, blue, pink
* Cream clay : Green, purple
* Transforming clay : White, black

2. Multi-Masking mask to combat different skin concerns at one time

* Can using multiple mask packs at the same time according to skin concerns by skin area, instead of skin type. Korang boleh pakai at least 3 jenis clay mask je pada muka tau.

3. 7 colours and 7 functions

*  sebagai kontrol minyak berasal dari klaster vulkanik jeju yang dapat membersihkan pori-pori

* ada 7 warna : kuning (mencerahkan), biru (melembabkan), pink (menyegarkan), hijau (cica-intinya untuk kulit bermasalah), ungu (menenangkan), putih (menghaluskan), hitam (memurnikan/ membersihkan) 


How to use?

I guna setelah cleanser. Apply di wajah dan tunggu berubah warna lebih kurang 5-10 min lepastu korang basuh sampai bersih. I guna only once a week. Jangan lebih tau, tak elok.

Packaging?

A small tube bottle and suitable to bring anywhere you like. Tube ni dilengkapi dengan flip pada penutupnya jadi tidak akan mudah tumpah bila korang tak sengaja terpicit.


Colour/consistency/texture?

Yes seperti kata innisfree, tekstur varian green ni seperti krim dan lembut (tidak ada butir-butirnya). Bila apply into your face, sangat best dan tak rasa pakai mask pun.

How I feels?

I love this product sebab harganya yang berbaloi. Ianya sangat ringan bila diaplikasikan dan baunya tidak menyengat hidung, mudah juga untuk diratakan. Ketika balis, ia sangat senang ditanggalkan. Sesuailah kan dengan harga?

Recommended?

Yes, of course its really recommended!

(Disclaimer : This is not paid review. I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl)


Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com

Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai, Ogos dan September 2018 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 5 Jun 2018, iaitu tepat jam 9.00 pagi sehingga hari esok, 9.00 pagi 6 Jun 2018. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2018.

** jom support Mia Liana....

Read more: http://www.mialiana.com/2018/06/segmen-24-jam-bloglist-30-mialianacom.html#ixzz5Hc3nK5xm
Happy Birthday Shuhada.

Happy Birthday Shuhada.

Assalammualaikum.

3rd of June, 1995.

I was born on that date. I called it as sifir 3 (3695). Thank you for the birthday wishes. Thank you sebab masih ingat birthday I. Yes, I a kind of person yang jarang nak sambut birthday with 'tiup lilin together or celebrate with the lovely ones'. 23 tahun I hidup, I just dapat 2 kali kek birthday. 

May 2018 be the best year ever to me.I harap I lebih kental dan abaikan apa jua yang menghalang cita-cita dan impians kecuali jika itu dah ketentuannya. I nak catch my dreams one by one evens I know it will be over my limits. Usaha tangga kejayaan kan?

Apa yang terjadi dalam hidup I, I assumed as good memory to remember dan never forget that. I tahu makin lanjut usia, apa yang kita nak dalam hidup ialah bersama dan luangkan masa dengan orang-orang yang kita sayang. Kita belajar bagaimana untuk terus menjadi khalidah dibumiNya yang mempunyai sikap selalu bersederhana.

Semoga apa yang I rasa tak ada benda elok yang I boleh buat/cakap, lebih baik I diamkan diri daripada berkata-kata yang sia-sia. 

Untuk awak, wahai Shuhada yang disayangi, love yourself and heart. 

Selamat Ulang Tahun, Shuhada. 



Bye May, Hello June !

Bye May, Hello June !

Assalammualaikum.

Hello June!

Bulan ni yang I tunggu tau. Al maklum bulan ni its my month of birthday. 
Semoga bulan ni jadi bulan yang terbaik sepanjang 2018.

I doakan untuk blogger yang selalu datang singgah blog I ni, dia akan selalu success in his/her life. Semoga berjaya dunia dan akhirat juga.


Jom ke Sabah Oriental Hotel !

Jom ke Sabah Oriental Hotel !

Assalammualaikum.


Sabah, Malaysia?

Pernah melancong ke Sabah tak? Apa yang menarik di Sabah?

Kan best kalau dapat peluang bercuti ke Sabah, Malaysia sambil merehatkan minda dan menenangkan jiwa. Lagi best kalau kita dapat pergi bercuti dan bermalam di hotel yang berharga murah dan berpatutan.

Sekarang ni, semua tu bukan masalah lagi. Nak bermalam di hotel yang murah? No problem! 

Macam mana nak dapatkan hotel dengan harga yang murah dan berpatutan?

Senang je, sebab kita boleh bercuti tanpa memerlukan bajet yang tinggi kalau dah booking awal awal menggunakan applikasi Traveloka semasa booking tu! Lebih-lebih lagi, korang boleh download apps Traveloka ni terus ke handphone korang. Download je terus dari google play store untuk android dan Apps store untuk iOS.

So, lepas ni korang bolehlah buat tempahan hotel ataupun tiket penerbangan pada bila bila masa dan dimana jua. Anytime and anywhere!

Opppss! Tajuk utama dia sebenarnya Jom ke Sabah Oriental Hotel kan?

As you all know, Sabah is one of my wishlist. Yes, I tak pernah pergi ke Sabah and of course, Sabah mempunyai tempat-tempat yang sangat menarik. Sabah juga antara salah satu tempat yang selalu dikunjungi oleh pelancong dari dalam dan luar negara.



Kenapa Sabah Oriental Hotel?

1. IMAGO shopping mall.

Korang yang memang dah kaki shopping, don't worry. Sabah Oriental Hotel sangat dekat dengan IMAGO shopping mall, ianya terletak 1.4km dari hotel ni. So inilah peluang untuk korang bershopping, hotel dah dekat dah untuk korang pulang selepas penat bershopping.

2. Pemandangan yang cantik.

Hotel ini juga terletak betul-betul di bandar metropolitan Kinabalu, khazanah bernilai ini mempamerkan pemandangan Gunung Mt. Kinabalu, gunung tertinggi di Asia Tenggara. Korang bolehlah berselfie dengan pemandangan gunung kinabalu tu. Tak rugi kan?

3. Hotel yang strategik.

Sabah Oriental Hotel mudah untuk dilalui ke semua kawaasan yang terletak kira-kira,
 5 Km dari kawasan perlindungan burung Kota Kinabalu Wetland Center 
 7km dari Masjid Kota Besar Kota Kinabalu
2.3km dari Gaya Street
4km dari Muzium Sabah
7.6km dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu
0.3km dari Plaza Wawasan

4. Bilik berstyle.

Yes, setiap biliik di sini berkarpet dan mempunyai TV skrin rata. Bar mini dan kemudahan pembancuh teh atau kopi disediakan. Bilik mandi en suite bertab menyediakan pancuran mandian berserta pengering rambut. Bilik-bilik yang dingin dengan dekorasi bergelipan and of course dilengkapi WiFi percuma. Tak rugi kan? Konfrim korang akan rasa teruja.

Apa je yang Sabah Oriental Hotel tawarkan?

Korang ada 3 pilihan untuk menjamu selera dan pusat kecergasan. Bufet sarapan disajikan setiap hari di Cafe Oriental yang di buka untuk makan tengahari dan makan malam. Korang juga boleh layan muzik live di Tapai Lounge. 

Bila dah bercuti lama, korang mesti nak basuh baju kan? Hotel ni pun ada sediakan servis perkhidmatan dobi. Korang dah tak perlu pening kepala nak basuh baju.

Bagi yang menaiki kereta, korang boleh parking berjoki ya.

Untuk abam-abam atau akak-akak sado, korang boleh bersenam di gim dan berehat di sauna yang disediakan.

Kemudahan lain seperti, kolam renang luaran, 2 sauna (1 untuk wanita, 1 untuk lelaki)
ianya sangat bersesua dengan pasangan yang baru berkahwin untuk try check in di hotel ni.

Hotel ni menawarkan enam bilik mesyuarat, kemudahan multimedia terkini dan pusat perniagaan dengan perkhidmatan kesetiausahaan.

Jadi apa tunggu lagi? Mesti korang tak sabar dan excited untuk pergi bercuti ke Sabah, Malaysia ni kan. Cepat-cepat download applikasi Travelok tu ke smart phone korang untuk menikmati harga hotel yang lebih murah daripada biasa, bukan tu je tau biasanya ada banyak promotion yang ditawarkan dalam applikasi Traveloka ini dan salah satunya ialah Sabah Oriental Hotel. Jangan menyesal bila tak grab peluang yang ada di depan mata. Download cepat-cepat tau!

Jom ke Sabah Oriental Hotel Kota Kinabalu !










5 KESILAPAN YANG SELALU DILAKUKAN OLEH TRAVELLER BARU

5 KESILAPAN YANG SELALU DILAKUKAN OLEH TRAVELLER BARU

Kouang Si Waterfall, Luang Prabang, Laos.


Assalammualaikum.

First time I travel pada bulan 8 2017. Thats was my first time naik flight dan travel with my friends. Lepas balik dari trip tu, I perasaan I ada buat kesilapan. Memang tak dinafikan, boleh dikatakan hampir semua orang pernah buat kesilapan pada waktu pertama kali mengembara. Bila kita dah buat silap sebenarnya bukanlah sesuatu yang teruk tapi tidak belajar daripada kesilapan tu yang salah.

1. Guna travel agent sepenuhnya.

Yes, I a kind of person yang tak suka dengan schedule. Bila kita pergi dengan agent, semua benda ikut peraturan dan schedule. Betul, guna khidmat travel agent tu tidak salah tapi kalau korang jenis yang nak semuanya disiapkan dan cuma tinggal bawa diri, travel agent adlah pilihan yang tepat untuk korang. Sebenarnya, korang boleh gunakan khidmat travel agent hanya untuk servis-servis tertentu dan bukan sepenuhnya. Contohnya, I guna ketika nak buat visa pergi China. Servis macam ni lagi murah dari buat sendiri.

2. Mangsa scammer.

Scammer? I dah alami, 3 kali kena scam di Beijing, but I assumed itu adalah pengalaman yang tidak akan I kena lagi untuk for the next trip. Ramai je orang yang lebih suka ambil jalan paling mudah dan mereka nilah selalu jadi mangsa scammer. Untuk elak menjadi mangsa si scammer, perkara penting untuk korang tahu adalah buat research sebaiknya terdahulu pada tempat yang korang nak pergi tu. Kita elak selagi boleh elak.

The Independece Palace, Ho Chi Minh, Vietnam

3. Nak lihat semua benda.

I akui kita bukan selalu dapat peluang travel ke luar negara, kalau boleh semua tempat kita nak melawat. Perasaan nak lihat semua benda ni pun sejenis kesilapan semasa travel. Ada beza antra lihat dan rasa semasa travel.

Kalau cuma nak lihat, baik kita lihat di gambar internet je. Lagi senang?  Kita menikmati rasa suasana di satu-satu tempat tu lagi penting. Seeloknya, ambil masa dan nikmati percuti kita ni puas-puasa. Kita boleh ada wishlist tapi jangan dikejar sangat. Enjoy baik-baik apa yang ada di depan mata. 

4. Beli barang yang banyak.

Well, ini adalah perkara yang biasa terjadi pada korang yang pertama kali travel, mesti ada je nak beli souvenir. Kalau boleh semua orang yang kita kenal tu dapat souvenir. Sebaiknya elak untuk terlalu banyak sangat shopping. Membazir duit dan masa. Kurangkan waktu shopping dan lebihkan waktu explore. 

5. Bawa terlalu banyak barang. 

Rata-rata traveller yang I jumpa semua kongsi pengalaman yang sama pada waktu pertama mengembara iaitu bawa terlalu banyak barang. Memang susah sebenarnya nak agak barang apa yang perlu dibwa. Baju tak payah bawa banyak sangat, semasa travel ni bukan ada masa nak tukar-tukar baju. Kau ingat kau Che Ta? Nak elok, satu baju pakai sampai malam.

Eye of Tianjin, Beijing, China

Ingat, peluang travel ni bukan selalu kita dapat. Ada orang ada duit tapi tak ada masa, ada orang ada masa tpi tak ada duit. Ada orang ada masa dan ada duit tapi tak ada kesihatan yang baik. Jadi, maksimalkan peluang yang ada ni sebaik mungkin.






























Matangkah Kamu?

Matangkah Kamu?


Assalammualaikum.

Bila kau lihat balik segala apa yang Allah beri kau rasa hari ini,
ketika itu kau akan nampak,

segala kata,
segala kekecewaan,
segala cacian, 
segala kejatuhan,

Semuanya membawa kau ke fasa yang lebih baik daripada sebelumya.
Mungkin dahulu kau panas baran,
sekarang kau dah okay sikit.
Mungkin dulu kau jarang solat,
kini kau sudah tahu takut jika tertinggal solat.

Kenapa Allah duga?
Mungkin sebab Allah nak kau jadi semakin matang dan
maju ke peringkat seterusnya.
Proses matang itu tidak mudah tapi bila kau sudah matang 
dari sebelumnya, kau akan rasa lebih
bahagia berbanding dulu-dulu.

Matang tidak diukur dengan berapa banyak umur
kau sekarang tapi ianya diukur dengan
berapa kerap kau sabarkan diri ketika segala
apa yang kau minta,
mula tidak munculkan diri. 




Giveaway Anniversary by Annur Syuhadah dot Com

Giveaway Anniversary by Annur Syuhadah dot Com


Giveaway Anniversary by Annur Syuhadah dot Com | Giveaway simple ini dianjurkan khas bagi meraikan bulan ulangtahun pernikahan AS dengan suami iaitu bulan Mei. Syarat untuk join giveaway ni sangat mudah. Korang cuma perlu jawab soalan di bawah ni dan siarkan entri giveaway kat blog korang dengan cara copy-paste template coding yang AS bagi tu, ke dalam new post blog korang dalam mod HTML.

parenting blogger malaysia
Giveaway akan tamat pada 31 Mei 2018.


Sekeping syiling ¼ Dinar bakal di giveaway kan bagi yang bertuah! Tudia, tatabahasa kelaut!.hahaha

Korang dibenarkan teka seberapa banyak yang korang nak tapi dengan syarat, setiap jawapan mesti disertai dengan satu entri. 

Bermakna jika korang teka tiga tarikh yang berlainan, maka korang akan ada 3 entri giveaway ni kat blog korang.

Jelas?

Bagus. 

Ok. Untuk pemilihan pemenang.

AS akan pilih berdasarkan jawapan paling tepat dan paling hampir.

Pemenang akan dimumkan pada 1 Jun 2018 nanti.

So selamat berjaya ye korang!

  • Soalan : AS menyambut uangtahun perkahwinan yang ke?

              
  • Jawapan : AS akan menyambut ulang tahun perkahwinan yang ke 6 pada 27 Mei 2018.


Jangan lupa tinggalkan link entri korang kat ruangan komen ye?! Kalau rajin, korang follow la sekali blog ni. Takde lah nanti korang terlepas update pasal pemenang giveaway ni  ^_^


OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com