OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI
5 KESILAPAN YANG SELALU DILAKUKAN OLEH TRAVELLER BARU

5 KESILAPAN YANG SELALU DILAKUKAN OLEH TRAVELLER BARU

Kouang Si Waterfall, Luang Prabang, Laos.


Assalammualaikum.

First time I travel pada bulan 8 2017. Thats was my first time naik flight dan travel with my friends. Lepas balik dari trip tu, I perasaan I ada buat kesilapan. Memang tak dinafikan, boleh dikatakan hampir semua orang pernah buat kesilapan pada waktu pertama kali mengembara. Bila kita dah buat silap sebenarnya bukanlah sesuatu yang teruk tapi tidak belajar daripada kesilapan tu yang salah.

1. Guna travel agent sepenuhnya.

Yes, I a kind of person yang tak suka dengan schedule. Bila kita pergi dengan agent, semua benda ikut peraturan dan schedule. Betul, guna khidmat travel agent tu tidak salah tapi kalau korang jenis yang nak semuanya disiapkan dan cuma tinggal bawa diri, travel agent adlah pilihan yang tepat untuk korang. Sebenarnya, korang boleh gunakan khidmat travel agent hanya untuk servis-servis tertentu dan bukan sepenuhnya. Contohnya, I guna ketika nak buat visa pergi China. Servis macam ni lagi murah dari buat sendiri.

2. Mangsa scammer.

Scammer? I dah alami, 3 kali kena scam di Beijing, but I assumed itu adalah pengalaman yang tidak akan I kena lagi untuk for the next trip. Ramai je orang yang lebih suka ambil jalan paling mudah dan mereka nilah selalu jadi mangsa scammer. Untuk elak menjadi mangsa si scammer, perkara penting untuk korang tahu adalah buat research sebaiknya terdahulu pada tempat yang korang nak pergi tu. Kita elak selagi boleh elak.

The Independece Palace, Ho Chi Minh, Vietnam

3. Nak lihat semua benda.

I akui kita bukan selalu dapat peluang travel ke luar negara, kalau boleh semua tempat kita nak melawat. Perasaan nak lihat semua benda ni pun sejenis kesilapan semasa travel. Ada beza antra lihat dan rasa semasa travel.

Kalau cuma nak lihat, baik kita lihat di gambar internet je. Lagi senang?  Kita menikmati rasa suasana di satu-satu tempat tu lagi penting. Seeloknya, ambil masa dan nikmati percuti kita ni puas-puasa. Kita boleh ada wishlist tapi jangan dikejar sangat. Enjoy baik-baik apa yang ada di depan mata. 

4. Beli barang yang banyak.

Well, ini adalah perkara yang biasa terjadi pada korang yang pertama kali travel, mesti ada je nak beli souvenir. Kalau boleh semua orang yang kita kenal tu dapat souvenir. Sebaiknya elak untuk terlalu banyak sangat shopping. Membazir duit dan masa. Kurangkan waktu shopping dan lebihkan waktu explore. 

5. Bawa terlalu banyak barang. 

Rata-rata traveller yang I jumpa semua kongsi pengalaman yang sama pada waktu pertama mengembara iaitu bawa terlalu banyak barang. Memang susah sebenarnya nak agak barang apa yang perlu dibwa. Baju tak payah bawa banyak sangat, semasa travel ni bukan ada masa nak tukar-tukar baju. Kau ingat kau Che Ta? Nak elok, satu baju pakai sampai malam.

Eye of Tianjin, Beijing, China

Ingat, peluang travel ni bukan selalu kita dapat. Ada orang ada duit tapi tak ada masa, ada orang ada masa tpi tak ada duit. Ada orang ada masa dan ada duit tapi tak ada kesihatan yang baik. Jadi, maksimalkan peluang yang ada ni sebaik mungkin.






























Matangkah Kamu?

Matangkah Kamu?


Assalammualaikum.

Bila kau lihat balik segala apa yang Allah beri kau rasa hari ini,
ketika itu kau akan nampak,

segala kata,
segala kekecewaan,
segala cacian, 
segala kejatuhan,

Semuanya membawa kau ke fasa yang lebih baik daripada sebelumya.
Mungkin dahulu kau panas baran,
sekarang kau dah okay sikit.
Mungkin dulu kau jarang solat,
kini kau sudah tahu takut jika tertinggal solat.

Kenapa Allah duga?
Mungkin sebab Allah nak kau jadi semakin matang dan
maju ke peringkat seterusnya.
Proses matang itu tidak mudah tapi bila kau sudah matang 
dari sebelumnya, kau akan rasa lebih
bahagia berbanding dulu-dulu.

Matang tidak diukur dengan berapa banyak umur
kau sekarang tapi ianya diukur dengan
berapa kerap kau sabarkan diri ketika segala
apa yang kau minta,
mula tidak munculkan diri. 




Giveaway Anniversary by Annur Syuhadah dot Com

Giveaway Anniversary by Annur Syuhadah dot Com


Giveaway Anniversary by Annur Syuhadah dot Com | Giveaway simple ini dianjurkan khas bagi meraikan bulan ulangtahun pernikahan AS dengan suami iaitu bulan Mei. Syarat untuk join giveaway ni sangat mudah. Korang cuma perlu jawab soalan di bawah ni dan siarkan entri giveaway kat blog korang dengan cara copy-paste template coding yang AS bagi tu, ke dalam new post blog korang dalam mod HTML.

parenting blogger malaysia
Giveaway akan tamat pada 31 Mei 2018.


Sekeping syiling ¼ Dinar bakal di giveaway kan bagi yang bertuah! Tudia, tatabahasa kelaut!.hahaha

Korang dibenarkan teka seberapa banyak yang korang nak tapi dengan syarat, setiap jawapan mesti disertai dengan satu entri. 

Bermakna jika korang teka tiga tarikh yang berlainan, maka korang akan ada 3 entri giveaway ni kat blog korang.

Jelas?

Bagus. 

Ok. Untuk pemilihan pemenang.

AS akan pilih berdasarkan jawapan paling tepat dan paling hampir.

Pemenang akan dimumkan pada 1 Jun 2018 nanti.

So selamat berjaya ye korang!

  • Soalan : AS menyambut uangtahun perkahwinan yang ke?

              
  • Jawapan : AS akan menyambut ulang tahun perkahwinan yang ke 6 pada 27 Mei 2018.


Jangan lupa tinggalkan link entri korang kat ruangan komen ye?! Kalau rajin, korang follow la sekali blog ni. Takde lah nanti korang terlepas update pasal pemenang giveaway ni  ^_^


Thank You For 700 Followers.

Thank You For 700 Followers.



Assalammualaikum.

Alhamdulillah, I nak ucapkan jutaan terima kasih kepada para blogger yang sudi follow blog OmbakBergigi. Dekat 5 tahun berbakti dalam dunia blogging, akhirnya followers blog 1capai 700followers. In shaa Allah I akan rajin blogwalking dan follow blog newbie or blog otai otai.

Target followers Om lepasni ialah 800 followers. 


Thanks korang. 
5 FAKTA MENARIK TENTANG KOTA LARANGAN, BEIJING CHINA

5 FAKTA MENARIK TENTANG KOTA LARANGAN, BEIJING CHINA


Assalammualaikum.

I berkesempatan untuk travel ke Beijing China pada bulan Januari yang lalu. I pergi ke sana selama 6 hari. I tak guna agent, I pergi as a backpacker and also with backpacker group. Mungkin ada antara kalian yang pernah dengan Kota Larangan atau dikenali as The Forbidden City. Disini, I nak share 5 fakta menarik tentang Kota Larangan.

1. Pelawat yang makin ramai.

Setiap tahun Kota Larangan ini mempunyai lebih dari 14 juta pelancong yang datang dari seluruh pelusuk dunia. Pada tahun 1987 UNESCO telah mewartakan Kota Larangan sebagai "World Herritage Site" dan mempunyai koleksi terbesar struktur kayu purba yang dipelihara di dunia. Bila datang Beijing, don't forget to come here.

2. Rumah Maharaja.

Kota Larangan menjadi rumah kepada 24 maharaja selama 491 tahun, dari 1420 hinggalah tahun 1911. Selepas penyingkitan maharaja terakhir (Puyi) pada tahun 1911, Puyi dan keluarganya tinggal di 'Fasting Palace' di dalam kompleks ini sehingga tahun 1924. Kemudian mereka terpaksa meninggalkan Kota Larangan dan dibuka kepada orang ramai. 


3. Patung.

Setiap penjuru bumbung bilik atau dewan akan dihiasi patung. Makin banyak patung disesuatu bilik, makin tinggi taraf bilik tersebut. Paling tinggi jumlah patung adalah di "Hall of Supreme harmony" yang mempunyai 10 patung.

4. Bumbung berwarna kuning.

Hampir kesemua bangunan di Kota Larangan mempunyai bumbung berwarna kuning. Hal ini kerana, pada waktu dulu, kuning adalah warna rasmi untuk Maharaja.



5. Bilik yang banyak.

Cerita rakyat mengatakan jumlah bilik di Kota Larangan adalah sebanyak 9999 buah. Kenapa tidak 10 000 ribu je? Ini kerana orang dahulu mempercayai angka 10 000 buah bilik hanyak layank kepada Dewa Syurga sahaja. Namun jumlah bilik sebenar yang dikira oleh pakar adalah haanya 8707 buah bilik. Bilangan ini termasuk dewan, bilik kecil dan besar, menara dan lain-lain lagi. Jumlah bilik 9999 adalah cerita lagenda semata-mata.








Jadi itulah 5 fakta menarik tentang Kota Larangan. Yes, tempatnya memang sangat besar dan pelancong terlalu ramai. Bila I jejakkan kaki ke sini, I rasa bersykur kerana Allah bagi I peluang tengok lihat dan saksikan betapa hebatnya tamadun China pada suatu ketika dahulu.

Pada korang yang nak ke Beijing tu, jadikan Kota Larangan salah satu destinasi yang wajib korang pergi ye.


Siapa Ada Masalah Seperti Saya.

Siapa Ada Masalah Seperti Saya.

Assalammualaikum.


Salam ramadhan yang keempat dan selamat pagi. Tengok gambar kat atas tu. I tak faham kenapa "Admin Bokep" selalu komen kat chat box I. I sarankan korang jangan bukak sebab laman web tu mengandungi video lucah. I terus tutup cepat-cepat.

I tak tahulah apa masalah dia ni tau. Tiap kali I blogwalking ke blogger-blogger lain mesti ada dia ni. Bengang pulak. Dia ni mengganggu kesejahteraan blog I tau. So ada sesiapa tahu delete or block that laman web?













5 SEBAB KENAPA KORANG PERLU MENETAP DI HOUSEBOAT BILA TRAVEL KE KASHMIR

5 SEBAB KENAPA KORANG PERLU MENETAP DI HOUSEBOAT BILA TRAVEL KE KASHMIR


Assalammualaikum.

I tak pernah jejak lagi di bumi Kashmir, but I tertarik nak share 5 sebab kenapa kita perlu menetap di houseboat bila travel ke Kashmir. Jujur, I tengah planning pergi Kashmir tahun depan. I nak travel as a backpacker to Golden Triangle. For the next entri, I akan jelaskan apa itu Golden Triangle ye. Doakan supaya my dreams come true.

1. Unik.

Houseboat adalah sebuah penginapan yang berbentuk seperti boat/kapal yang besar dan mempunyai semua kelengkapan seperti korang berada di hotel. Cuma yang berbeza ialah ianya terapung di atas tasik yang terkenal di Kashmir iaitu Tasik Dal atau Nageen. Itulah keunikkan yang ada pada houseboat jika dibandingkan dengan penginapan yang lain.

2. Naik Shikara.

Bila dah tinggal terapung di atas tasik tu, satu-satunya pengangkutan yang menyambung korang dengan darat ialah Shikara iaitu boat kecil yang memuatkan 4-6 orang pada satu-satu masa. Pemandu shikara adalah mendayung dari jeti terus ke houseboat. 

3. Tinggal dengan local people.

Selalunya houseboat ini adalah tempat tinggal owner itu sendiri. Inilah peluang korang untuk merasa tinggal dengan local people of Kashmir yang terkenal dengan hospitality terbaik mereka. Cara hidup mereka memang berbeza dan selalunya memang ada class!


4. Dapat rasa local dishes.

Part ni yang paling best. Bila menginap di houseboat, korang boleh book sekali dengan makan dan setiap houseboat memang ada tukang masak yang akan masak untuk tetamu. Dapatlah korang merasa macam-macam local dish, Mutton Biryani, Dhal, Dosa, Rista dan macam macam lagi. Jangan lupa request for Kahwa Tea. Meman terbaik!

5. Dilayan bak maharaja.

Zaman dulu-dulu, Kashmir terkenal sebagai tempat beristirehat maharaja. Disebabkan itu, kalau koang tengok hiasan dalaman houseboat selalunya diinspirasi umpama dalam istana. Tatkala korang melangkah masuk, pasti terasa maharaja dan maharani itu datang. Layanan yang diberikan pulak selalunya memang kelas A. Siap ada butler khas untuk korang. Inilah masa untuk korang feeling jadi maharaja. Hehehe.

Seronok je baca 5 sebab ni, terasa nak beli tiket flight dan cepat-cepat pergi ke sana. Doakan I supaya dapatkan jejakkan kaki di bumi Kashmir dan merasai sendiri pengalaman menginap di houseboat. Chee wahh...



Giveaway RamadhanRaya 2018 by aerillhassan

Giveaway RamadhanRaya 2018 by aerillhassan




Assalammualaikum.

I jadi salah satu sponsor untuk Giveaway RamadhanRaya 2018 by aerillhassan. Syarat-syaratnya sangat mudah dan hadiah dah tentu menarik.

Jadi korang tunggu apa lagi?

Jom join. 


Blog Berwajah Baru.

Blog Berwajah Baru.

Assalammualaikum.

Mungkin ada yang perasan I dah lama tukar template blog. Hehe. Hari ni baru I nak kongsikan dengan korang. Dulu, I guna free template dan I malas nak edit coding tu semua. I pernah habiskan masa 8 jam semata-mata nak betulkan coding template. So, I decide nak minta orang lain buatkan template yang sesuai dengan citarasa I. 


I choose pink + grey as a my template theme. Hehe. Warna pink juga yang sesuai untuk blogging. Sebenarnya I hired someone to do design my template. Serious! Header sangat lawa. I minta dia buatkan template simple, tema bunga dan ada warna pink + grey. I tak kesah nak design macam mana, janji ada critirea yang I nak pun dah cukup.

So far, I berpuas hati dengan template yang didesignkan oleh KAK MAI dengan headernya haish geram rasa nak makan. I suka sangat sangat. Header simple diserikan lagi dengan bunga-bungaan yang menarik perhatian pembaca. Alhamdullilah, bayaran pun memang setanding dengan hasilnya.
Terima kasih Kak Mai.

Pada korang yang nak design blog, bolehlah roger Kak Mai ye. In shaa Allah, hasil kerja beliau setanding dengan harga dan citarasa korang. 

Ramadan Kareem.

Ramadan Kareem.


Assalammualaikum.

1st of Ramadhan today, I nak ucapkan selamat berpuasa kepada to all bloggers yang selalu singgah ke blog I ni. Pagi ni I hadap PC sampai petang, al maklum pekerja semuanya ambil cuti sempena hari pertama puasa. Maka site I pun sunyi sepi, no more bunyi orang bekerja.

Untuk tahun ni, I harap I perbanyakkan lagi buat amal. Siapa je yang tak nak rebut pahala di bulan puasa kan? Kita rebut pahala amal lagi banyak daripada ibadah kita. 
I doakan untuk korang juga ye.


Tahun ni juga tahun ketiga I berpuasa di site. Semoga iman I tak lemah sebab I tahu kerja di site memang penat dan cuaca yang panas. Tahun pertama je berapa banyak hari I tak puasa sebab tak larat dan banyak sangat kerja. Serious malu wei! 2nd year pulak, I boleh hadap lagi dan I tak tahu untuk tahun ni.

Semoga my pekerja or bangla tak offer I roti or air. Hehehehe.

Psst, I nak bagi kad raya to 3 orang blogger. Siapa nak? Meh bagi nama & alamat di sufiamukhriz@gmail.com



OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com