Makna SPF & PA. - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: Makna SPF & PA.

14 Mei 2018

Makna SPF & PA.



Assalammualaikum.

Korang pernah noticed tak di botol sunscreen ada tulis tentang PA+++ rating? Apa beza SPF dan PA? Mungkin ada yang tidak tahu lagi, meh baca meh!

Apa itu SPF?

SPF means Sun Protection Factor iaitu protect skin kita daripada UVB (ultraviolet burning)

Apa itu PA?

PA means Protection grade of UVA rays iaitu protect kulit kita daripada terkena sinaran UVA (ultraviolet aging)

PA ada level ke?

Of course ada level ! PA+, PA++ & PA+++. The more plus sign, the more protection from UVA rays.

PA+, the sunscreen can provide UVA protection with factor of Persistent Pigment Darkening (PPD) between two to four hours.

PA++, can provide moderate protection againts UVA rays with a factor of PPD between four to eight hours. It is ideal untuk kulit normal individual exposed to medium UV radiation.

PA+++, is designed for normal skin that expose to very strong UV radiation. It provides good UVA protection with a factor of PPD of more than 8 hours.

Untuk capai tahap maksimum protection form both UVA and UVB, always look for broad spectrum sunscreen that contains zinc oxide or titanium dioxide. Apply sunscreen setiap 2-3 jam ye!

Faham ke tak faham?


















8 ulasan:

  1. Baru tahu yang pasal PA tu. Selama ni tak rasa nak google pun walaupun tak tahu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehehe, Om baru updated hari ni, dah lama ada kat draft heheheh

      Padam

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com