Ini Semua Sudah Ditentukan. - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: Ini Semua Sudah Ditentukan.

28 April 2018

Ini Semua Sudah Ditentukan.



Assalammualaikum.

Ini semua sudah ditakdirkan sejak azali lagi. I percaya semua ni Allah dah takdirkan. I happy sebabnya doa yang selama ni I minta dah termakbul.

SPM dulu I student of prinsip akaun, I got B+ for that subject. I never expected that I get that results. Sebelum ni I bercita-cita untuk jadi seorang chef. Yes memang lawak tapi I rasa tak sesuai dengan jiwa I. I seorang yang suka kerja di belakang tabir dan tiada paksaan. I tak suka kerja under stresses sebab ianya akan ganggu emosi I. I plan juga sebelum sambung study in diploma, I nak amik culinary art, I apply tapi I macam tak rasa hidup I akan pergi ke arah tu. I dapat rasa kan hidup I lepas habis belajar memang akan jadi seorang yang sibuk.

My mom minta sangat I jadi jururawat. I tolak baik-baik sebab I tak minat nak berhadapan dengan ramai orang dan I not a lovely person. Until now, my mom still give me that hope and her dream will come true. I'm truly sorry mom. Kerja di site will be my destiny! 

I pun daftar kat kolej dengan bangganya ambil diploma in civil engineering. I tak tahu apa apa sangat pasal engineering. Become an engineer memang susah, we need to think how to slove the problem and I not good on that. I cakap lantaklah, kalau rasa tak boleh bawak bidang ni , I nak drop this subject sem ketiga nanti.

But again, Alhamdulilah I mampu buat untuk 1st & 2nd sem. I cant believe that. So I go on je belajar civil engineering and terus graduated as diploma holder. 


So now dah almost 2 years and half kerja di site as a site supervisor. I'm glad that Allah selalu permudahkan urusan I daripada mulanya dapat kerja till now. I dah settle convo dan I menganggur hampir sebulan. My friend pun cari I, dia tanya samada I nak kerja site atau tak. I dah tak pikir apa masa tu. Apa yang I pikir, I nak ada duit & bantu mak abah dan adik-adik. So far, Allah permudahkannya. I got that job on Feb 2016. 

I expect that when I interviewed, mesti banyak soalan manager tu tanya. I dah prepare dah siap siap soalan apa yang dia tanya. I tak sangka, manager tu just tanya,

"You sanggup ke kerja site panas panas? You sanggup korbankan kulit putih you ni?"

I was like, eh ni soalan interviewed ke. Senangnya soalan. I tak pikir panjang, I cakap, Yes I can. Maka bermulalah pekerjaan I. Fuhhh lega. Interviewed yang paling senang I nak hadap. 


So now, here I am. The keys is jangan memilih. Bersyukur je dengan setiap peluang dan jalan yang Allah dah buka untuk kita. Kalau bukan minat, go give a try. Jangan bagi alasan okay?

2 ulasan:

  1. Kita usahakan...hakikat semua atas dorongan Allah SWT sebenarnya...alhamdulillah.

    BalasPadam
  2. Bila sesuatu tu memang dah ditakdirkan milik kita, Allah permudahkan semua urusan kita.. Alhamdulillah..

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com