Should I Listen Brain Or Heart?

Februari 13, 2016


Assalammualaikum. 

" I know him from standard 4. I started to have feeling for him... But he already loves someone. He and I are best friends for many years. I know even though if I express my feelings he's not going to say yes, my heart doesn't accept that rejection. What should I do now? My brain tell me to leave him and don't have any feelings anymore. It's going to hurt you if you talk. My heart tell me you can't leave your best friend when he needs you as a friend. What should I do?"

Apa yang perlu korang lakukan jika berada di situasi diatas? Korang dengar kata hati atau otak? Mana satu yang perlu korang dengar. Hati atau otak? Hati atau otak? Otak atau hati? 


Mana yang lebih baik kata hati atau logik akal (otak) ? Om pernah terbaca daripada satu artikel, kat artikel tu menerangkan, hati itu letaknya didada sedangkan otak dikepala. Otak letaknya di atas dada. Tapi manakala kita melakukan rukuk dan sujud maka kepala kita lebih rendah dari dada kita. Hihihihi mesti korang tak faham kan? Om jelaskan satu persatu okay.

Aku, kau, mereka dan dia adalah makhluk Allah. Kita diciptakan Allah untuk menjadi khalifah di buminya. Kita adalah makhluk Allah yang paling lemah. Terlahir tanpa daya dan kita wajib untuk beribadah kepadanya. Sujud adalah jarak yang paling dekat dengan Allaah. dalam sujud otak (akal) berada di bawah kesucian hati. Dalam sujud hilang kesombongan kita di hadapan Allah. Tapi dalam sujud yang tuma'ninah melahirkan ketenangan hati.

Masih tak faham?

Fikir itu menggunakan akal dan rasa itu melalui hati.

Ya kadang kita tahu sesuatu yang baik tapi hakikatnya hati kita gagal untuk merasa. Dan disebabkan itulah, kita ni selalu ke arah yang salah. Sebab apa? Sebab hati kita mudah terpedaya untuk merasa nikmat yang kita sudah yang akhirnya membawa kepada kelalaian.

Hati itu pengawal keseluruhannya kerada ada istilah mengatakn jika baik haati seseorang itu, in shaa Allah baiklah keseluruhnya. Jika hati kita bersih in shaa Allah dengan sendirinya rasa keimanan itu akan datang dan hadir dengan sendirinya ke hati kita.

Maka perbanyakkanlah bersujud kepadaNYA. 



You Might Also Like

7 ulasan

  1. So.......brain or heart? Hihi.
    Ofcs la hati menang! Tapi kena make sense lah kan.

    Hehe sometimes ada je orang fikir 'tak guna otak' haha. Ada je yg guna otak tapi takde hati berperikemanusiaan so jadi mcm kejam juga. And what else? Ada je yang bila guna otak guna hati, rupa2 nya terguna nafsu hiks! Huhuw kemain qila. Best best this topic makes me brainstorm a bit. Heeee.

    Thanks kak om! It's much clearer now. And yes, kena banyak bersujud inshaallah everythings goes well! hihi. Moga allah permudahkan urusan dunia and akhirat kak jgk <3

    BalasPadam
  2. Selama ni selalu fikir kena ikut otak kata apa dari hati. HAHAHAA. Suka baca Om tulis tuu. Bila rukuk/sujud hati lebih tinggi dari otak kita.

    BalasPadam
  3. I love this entry Om ^_^
    seriously. terima kasih <3

    BalasPadam
  4. Tetibe emo baca entry awak ni. :')

    BalasPadam
  5. Tetibe emo baca entry awak ni. :')

    BalasPadam
  6. Hurm I have a feeling in love with someone before in high school time but I take a "silent" actions , just became a silent stalker but the brain and heart remains "love imaginations" that I know it will be not in love progress . haha That's how it is my life till now =_=

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!