I Love Chinese Song, You?

Januari 19, 2016

Assalammualaikum.

Setelah 8 hari bekerja, jadi hari ni adalah hari 'off day'. hahahhaa.. Letih tahu tak. Layan kerenah pelanggan yang cerewet. Kerja sebagai pembantu jualan memang akan jumpa berbagai jenis manusia. Kalau dapat yang cerewet, ha matilah kau. Om ni pulak, bukan jenis penyabar. Pantang kena marah, ha confirm pelanggan tu kena marah juga. Sesukahati nak marah om tapi ada bagusnya sebab kita boleh uji kesabaran kita ni. Om harap Om sentiasa bersabar melayan kerenah pelanggan. hahahahahaa...



Korang dah dengar lagu kat atas tu? Hihihihi kenapa lagu chinese? Untuk makluman korang, Om memang nak belajar bahasa ketiga, iaitu bahasa mandarin. Bahasa cina bukan senang nak belajar tau. Rasanya bahasa inggeris lagi senang nak belajar berbanding bahasa inggeris. Sekarang Om tahu some words like WO HEN AI NI, WO CHI FAN.

Saya suka makan = Wo Ai Chi Dong Xi
Makan apa? = Chi shen me?
makan nasi la = Chi fan la.
Kenapa = Wei shen me.

HAhahhahaha... Om faham lah sikit sikit. Kelas mandarin pun bukan murah. Nak belajar kan? Kenalah berkorban, senang untuk masa depan, ye dok? Nanti bila orang cina marah marah kita ni dalam bahasa diorang, dah tentu kita faham. Lagi satu, kalau nak bekerja dengan cina mesti tahu bahasa cina ma! Penting tau!

Lagu lagu cina pulak belum tentu kita ni boleh hafal, kadang nak hafal pun boleh berbelit lidah. Yelah lain bahasa kan. Setakat ni Om dah hafal lagu atas tu, Tong Hua. Ambil masa seminggu juga nak hafal, mula mula memang berbelit lidah tapi sekarang, hmmm tutup mata pun dah boleh nyanyi. hahahah berlagak gila. Lagu bawah ni pula, Om baru nak hafal sebabnya Om suka rentak laju, tak nak rentak slow. Boleh sleepy bila dengar. 

Lain orang, lain minat. Ada yang minat lagu jepun, ada yang minat lagu korea. Macam macam. Nak pandai belajar mandarin, ha kenalah istiqomah. 

Ye dok?


You Might Also Like

8 ulasan

  1. sya suka lagu indon selalunya. klau korea, suka lagu Lee Seung Gi. hehe

    BalasPadam
  2. emm saya suka jugak sikit2 lagu chinese ni :) yg jay chou nyanyi best ^^ tapi sedih nada dia

    BalasPadam
  3. singgah petang http://jmbelog.blogspot.my/

    BalasPadam
  4. Minat lagu ost chinese / taiwan movie. Semua best best ^^

    BalasPadam
  5. saya suka dengar chinese song jugak. cuba dengar lagu huang hun (steve chow), i love you and love is simple by david tao. best! hiks lagu jiwangssss :P

    BalasPadam
  6. kagum dengan OM.. kita blogwalking sini ye..

    BalasPadam
  7. Yeaaahhhh ... dua dua lagu niii best .. sanggup hafal lagu tong hua tuu dulu, lgipun lirik dia mudah. Fighting om !
    http://kimchaa.blogspot.my

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!