Toturial : Letak Favicon.

November 15, 2015

Assalammualaikum.

Hihihihhii. Hari ni aku nak kongsikan toturial belog sebanyak yang boleh. Yelah aku nak lepaskan geram sebab jarang sangat update entri, maaf ye semua. Hari ni macam terlebih seronok pulak. Padahal petang nanti nak balik Shah Alam, rasa tak nak balik pulak. 

Okay, aku nak ajar korang cara letak Favicon. Apa itu favicon? Favicon adalah ikon kecil yang muncul di sebelah url blog korang pada menu bar korang. Yang aku punya, bentuk matahari. Hihihhihi. Ikut step di bawah ye :

1. Sign in akaun blogger korang.
2. Dashboard > Template > Edit HTML

3. Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod
</head>


4. Copy dan paste kod di atas kod yang korang cari tadi.

<link href='Url gambar' rel='shortcut icon' type='image/x icon'/>
<link href='Url gambar' rel='icon' type='image/x icon'/>

5. Klik preview, kalau tak ada error, klik save.

Korang boleh search di sini http://glitter-graphics.com/

You Might Also Like

4 ulasan

  1. terima kasih kongsi tutorial ye..om..

    BalasPadam
  2. Thanks sharing, nak try laa.. Just letk url image ehh?

    BalasPadam
  3. @Puan Wawacopy paste yang no 4 tu, ubah je url gambar dengan url favicon, favicon tu cari dekat glitter-graphics.com

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!