Toturial : Cantikkan Kotak Komen.

September 14, 2015

Assalammualaikum to all readers,



Hari ni, aku nak ajar korang cara mencantikkan kotak komen korang. Contohnya macam di atas. Cantikkan? Aku memang suka benda yang simple. Tak nak terlalu sarat sangat. Hihihihihi. Okay, korang ikut langkah di bawah ye. Selamat mencuba, kalau tak dapat tu sila komen!

Langkah 1

Dashboard > Template > Edit html

Cari kode ini

}}></b:skin>

Langkah 2

Copy code di bawah dan letakkan di atas atau sebelum kode langkah 1

}
#comments-block .comment-author{
background:#000000 !important;
-moz-border-radius-topleft: 30px;
-moz-border-radius-topright: 30px;

padding:5px;
font-size:15px;
font-weight:bold;
border:1px solid #81BEF7;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;
font-size: 17px;
border-left: 1px solid #81BEF7;
border-right: 1px solid #81BEF7;
margin-top: -5px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;
font-size: 13px;
font-weight: normal;
margin-bottom: 20px;
border-left: 1px solid #81BEF7;
border-right: 1px solid #81BEF7;
border-bottom: 1px solid #81BEF7;
-moz-border-radius-bottomright: 30px;
-moz-border-radius-bottomleft: 30px;
margin-top: -12px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#ff6699 !important;
}


Cuba preview.. Kalau tak ada error, boleh la tekan button save dengan senang hati.


  • Tulisan warna merah adalah code warna untuk bahagian nama pengomen..
  • Tulisan warna biru  adalah code warna untuk border bahagian kotak komen.
  • Korang bolehla menukar warna kotak komen, mengikut warna yang korang nak..Untuk melihat code warna, sila tekan kat SINI

You Might Also Like

2 ulasan

  1. nanti emy try ;)

    bg tutorial utk buat popular post tu?
    sbb haritu try 2-3 kali xboleh la T_T

    BalasPadam
  2. @Emy Effendiokay, kejap ye, Om update popular post yang baru ><

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!