Toturial : Add A Gadget Atas Header.

by - Ogos 13, 2015

Assalammualaikum dan selamat petang.


Dengan berbesar hati, petang ni aku nak ajar korang cara tambah add a gadget atas header. Bila korang klik blog aku mesti ada iklan nuffnang atas header kan? Haaa ni yang nak kongsikan dengan korang ni. Ilmu kan kena kongsi kongsi. Sharing is caring tak gitu?

Tengok gambar dekat bawah ni, ha macam tu lah. Atas korang punya header boleh lah letak iklan nuffnang tu. Lagi bertambah tambah cantik belog korang. Biasanya ikut pada template korang, setengah template, ia memang ada dengan sendirinya. Jadi korang tahu tak macam mana caranya? Hihihihiii. Jom follow the step okay.


Korang dinasihatkan untuk backup template korang ye.

1. Pergi ke Dashboard > Cari Template > Tekan Edit Html

2. Tekan Ctrl + F dan cari kod ini :

<b:section class='header

3. Dah jumpa kan? Ayat macam bawah ni.

<b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>

4. Korang gantikan kod di atas dengan kod di bawah ini.

<b:section class='header' id='header1' preferred='yes'>

5. Tekan preview tau.

6. Kalau tak ada apa-apa. Boleh save.


Senangkan? Ha kalau dah jadi tu, jangan lupa komen komen kat bawah ye.



You May Also Like

0 0000 orang comment sini

Sila tinggalkan comment korang disini!