Mencantikkan Scroll Bar Blog.

Jun 05, 2015

Assalammualaikum dan selamat malam.
Mata ni padahal mengantuk tapi
masih bersemangat menaip toturial
untuk hangpa semua.

Malam ni Om nak ajar 
cara mencantikkan scroll bar blog.
Korang tahu apa itu
scroll bar blog? 
Lihat gambar dibawah : 


Anak panah yang Om tunjukkan pada
gambar di atas itu adalah
SCROLL BAR.
Sebelum tu, toturial ni untuk pengguna google chrome
SAHAJA!!!!
korang pun dah tahu, jom mulakan.
Bismillah.

1. Sign in Blogger > Template > Edit HTML

2. Cari kod di bawah, Ctrl F dan pastekan ke dalam kotak find, enter! 

]]></b:skin>

3. Copy code dibawah dan paste sebelum/di atas code yang korang cari tadi !

::-webkit-scrollbar {height:12px;width: 12px;background: #FF1493;}::-webkit-scrollbar-thumb {background-color: #67C7E2;-moz-border-radius: 10px;border-radius: 10px;}


4. Sekarang korang boleh tukar: 

Warna background scroll bar: #FF1493
Warna scroll bar: #67C7E2
More warna? TEKAN SINI

5. Preview dan save.

p/s: dah menjadi tu, komen komen lah yer, selamat menerai.


You Might Also Like

0 ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!