The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Review - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Review

11 Oktober 2018

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Review

Assalammualaikum.

Today, I'm going to review the The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%. This is my second product from The Ordinary. I dah consume almost 3 months something. Lets read.


Product name : Niacinamide 10% + Zinc 1%
Product Brand : The Ordinary
Product Type : Serum
Size : 30ml 
Price : RM30 -RM 40 (its depends on the seller)
Availabilty : I normally order from ig shops, #theordinarymalaysia

I purchase serum ni dari ig shops tapi korang boleh beli di Lazada sebab I selalu tengok hanya Lazada yang jual dengan harga rendah. Korang selalulah buat survey before buying. Semak e-merchant mana yang jual paling murah dan juga rujuk review mereka yang pernah beli dan pastikan 100% ORIGINAL.

What it claims? 

Niacinamide (Vitamin B3) is indicated to reduce the appearance of skin blemishes and congestion. A high 10% concentration of this vitamin is supported in the formula by zinc salt of pyrrolidone carboxylic acid to balance visible aspects of sebum activity.

How to use?

I just drop dekat muka dan apply into the whole my face. I biasanya akan guna pada AM routine. Tapi jangan apply banyak sangat nanti pilling. Pilling ni, dia akan jadi warna putih bila apply banyak sangat, lagi lagi kalau apply dengan skincare lain.

Packaging ?

Transparent streamlined packaging with a large dropper bottle. Korang tengok macam kaca kan? Tapi sebenarnya plastic. I dah terjatuhkan banyak kali tapi tak pecah-pecah pun. Always selamat.



The Smell/Colour/consistency ?

Like you see, warna putih tapi texture is quite thick. Bila tepek kat muka, rasa berat je. Slightly melekit macam gel tapi bila pakai dia absorbs dengan cepat. Jangan apply banyak sangat nanti it will pill up with other skincare.

How I feels : 

To be honest, motif I beli this skincare, sebab I jatuh cinta dengan packaging. Small and cute. But at the same time, my aim is for kurangkan acne scars, for glowing/brightening dan reduce the appearance of my pores. Yes, my pores mmg besar-besar sebelum I pakai niacinamide tapi bila dah almost 3 months consume, memang nampak perubahan.

Tapi, ada juga yang breakout sebab pakai niacinamide. Kulit I memang oily skin, but now makin kurang oiliness. Its depends on your skin sebenarnya. Jadi marilah kita beli dan try sendiri. Berteka-teki dengan kulit sendiri. Selagi korang tak cuba, macam mana korang nak tahu sesuai ke tak dengan kulit. Sila beli dan try sendiri or try sample or mintak kawan sikit.

First impression, bau memang tak ada atau I yang tak normal. I think it just llike bau natural zinc. Bau besi gitu, quite sticky, melekit dan pakai sikit je memang cepat absorb. Bila lepas apply, korang boleh rasa kulit akan lembut je.

And ALHAMDULLILAH, its work on me. Parut jerawat pun dah kurang, I rasa kulit I pun makin glowing. Tapi tulah, dah nak habis. I nak repurchase lagi.


Recommended? :

Overall this is a very good product very suitable with my skin. I'll purchase later!

(Disclaimer : This is not paid review. I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl)

1 ulasan:

  1. nak try tapi takberani sebab duk baca kat twitter basic skincare kena kukuh haahhaha

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com