How To Choose Right Cleanser - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: How To Choose Right Cleanser

10 Oktober 2018

How To Choose Right Cleanser

Assalammualaikum.



Korang tahu tak bila kita pilih pencuci muka yang sesuai sangat penting untuk kesihatan kulit?
This one product can make or break your entire skincare routine! Cleanser jugak boleh jadi punca if
your skin tiba-tiba jadi bermasalah.  

Here,

1. Elakkan pakai cleanser yang buat kulit korang rasa tegang or kering lepas cuci muka.
It means your moisture barrier terganggu so jadilah dehydrated skin.

2. Make sure your cleanser mampu buat kerja dia which is Cleansing! Kalau lepas cuci
muka, pakai toner then tengok kat cotton pad tu still berdaki, it means your cleanser tu tak cukup bagus. Maybe tu punca you still ada clogged pores/

3. Cari cleanser yang sesuai with your skin type. Not too drying or too rich.
Contohnya, oily skin maybe tak sesuai sangat pakai cleanser jenis tak ada buih macam milk or lotion sebab rasa tak bersih. Dry skin may be tak sesuai pakai cleanser for acne treatment sebab too stripping. Both ada potential untuk buat your skin jadi lebih teruk.

4. Preferably untuk cari cleanser with low pH (5.5-7) untuk protect skins natural pH and again its about skin barrier. A high pH cleanser boleh menyebabkan skin barrier rosak & mulalah timbul masalah macam-macam.

I do believe tugas cleanser hanyalah untuk mencuci muka. Thats why I tekankan untuk cari low pH & non-stripping. Bukannya fokus untuk cari cleanser nak putih. There's no such thing sebab cleanser is meant to be wash off. Active angredienrs dapat contact dengan kulit dalam few seconds je, so rasa macam sangat sikit possibility untuk ada significant effect just by using a cleanser.

Good luck.

3 ulasan:

  1. sha memang pakai jenis foam je, kalau jenis water mesti selalu rasa tak cuci

    BalasPadam
  2. tq for sharing. skrg rabia pakai cleanser cosmoderm sebab baru2 ni pergi farmasi.dia ada analysis skin kita.dia kata skin rabia kulit kering,blackhead. so pakai cosmoderm ni kulit makin cerah dan gebu.

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com