Expectation Sebelum & Selepas Bercinta/Berkahwin. - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: Expectation Sebelum & Selepas Bercinta/Berkahwin.

8 Oktober 2018

Expectation Sebelum & Selepas Bercinta/Berkahwin.


Assalammualaikum.

Secara jujurnya, ramai manusia dekat dunia ni sentiasa terbayang-bayang dan teridamkan
relationships golas seperti yang mereka lihat di drama-drama mahupun kdrama. Ramai orang ingat,
bercinta dan berkahwin itu, sentiasaa perkara indah all the time. Kentut pun wangi.

But, mereka salah semuanya.

Actually bila korang mula ada pasangan (bercinta) and then kau mula ke arah perkahwinan, yang kau
ada hadapi adalah drama dan cabaran. Dan ketika itu, yang diukur adalah bagaimana caranya kau dan dia handle masalah itu. Sama ada dua-dua bincang elok-elok dan take timue untuk
repair mana yang rosak ataupun dua-dua jenis tak matang dan lepaskan sahaja hubungan tu.

Jadi,

Sebelum kau sedia untuk jadi pasangan seseorang ataupuun kau sedia untuk jadikan
seseorang itu pasangan kau, kau kena jadi lebih matang dan tak boleh fikir "AKU". Kau kena lebih fikir, "KITA". Sebab, relationship itu adalah tolak-ansur dan urusan dua orang.


Jika kau boleh tolak ansur, sabr dan tak emosi. In shaa Allah reward dia adalah,
"Kau akan bahagia ketawa bersama pasangan kau, walau teruk mana keadaan korang bersama."
So akhir kata, relationship dan bersama seseorang itu, tidak pernah senang serta
perlukan banyak pengorbanan. Tapi jika kau sabr dan lihat kebaikan dia, In shaa Allah
kau dan dia akan sentiasa "jatuh cinta" everyday.

Kau tak perlukan sebuah relationship yang sempurna. Tapi kau yang perlukan adalah
cuba untuk menyempurnakan mana yang kurang demi sebuah relationship, yang
kau sayang dan kasihkan. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com