09/01/2018 - 10/01/2018 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 09/01/2018 - 10/01/2018
Jangan Biar Kain Tak Berlipat.

Jangan Biar Kain Tak Berlipat.


Assalammualaikum.

I tahu, ramai je perempuan kat sini yang pemalas sangat nak lipat kain. Selalu juga I baca pos dia
orang pasal nak upah orang lah, laki bagi upah baru dia nak lipat kainlah, nak beli mesin
yang boleh lipat kain la. Macam-macam alasan.

Orang tua-tua dulu selalu cakap,
kain baju jangan biarkan bertimbun. Katil tempat tidur jangan dibiarkan berselerak dan tidak
berkemas. Korang tahu tak? 

Jin amat suka duduk kat dalam kain-kain yang korang malas nak lipat tu ha. Itu tandanya, 
korang dah sediakan  tempat tidur dia, tu pasal lah korang asyik dok dengar bunyi guli
dan orang main tarik perabot.

I malas nak cerita bagi seram tapi Its just peringatan utk korang.

"Jangan biar kain bertimbun. Jin suka duduk kat dalam kain bertimbun. Katil kita pun kena selalu
kemas. Bila nak baring kat atas katil, pukul-pukul dulu serata tilam tu dengan kain sambil
baca ayat kursi. Jin memang suka tidur kat katil kita. Bila tak halau, dia tidurlah dengan kita."

Sekarang,

Baru I tahu kenapa mak selalu bising bila I suka terjah kat tilam bila nk tidur. 
Yelah, bila dah penat, otak dengan badan pun dah lenguh. Ada masa pulak nak bertepuk
tilam tu, so penat mcam mana pun cuba jangan jadi pemalas.

A Sweet Sour Memories.

A Sweet Sour Memories.

Imigresen vietnam to go cambodia.

Assalammualaikum.

I tak tahu nak mulakan cerita ni dari mana tapi I still nak cerita based on my experience. 

Ceritanya macam ni,

Bulan April 2018, I buat trip travelling jelajah 3 negara IndoChina (Vietnam,Cambodia & Thailand). I bermula dengan Ho Chi Minh, Vietnam. I dah habiskan masa I 2 hari di Vietnam, so malam nak masuk hari ketiga I gerak pergi ke Phnom Penh, Cambodia mengikuti jalan darat dengan menggunakan bus. Alhamdullilah still berjalan dengan lancar.

But, 

I rasa annoying gila bila I beli 2 tiket untuk bus tido siap katil but I dapat 1 je katil. I share with my travel partner. Serious dengan tempat kecik pastu nak sumbat dua orang. Sorry, I tak ada picture untuk katil dalam bus tu. Tapi I cukup bengang, geng mat salleh boleh pulak dia bagi one person one bed. Like what the hell ! I habiskan masa I dekat 9 jam dalam bus tu, nak tido pun tak nyenyak disebabkan driver always give hon to motocycle. 

Ya, memang annoying. I thought kitorang boleh sampai dalam masa 6 jam. Sebab before I beli tiket I check arriving time dari Ho Chi Minh to Phnom Penh. Tapi apa jdi lambat? Driver tu boleh pulak dok angkat warga warga dia naik sekali dengan bus kitorang ni. Seriouslah dah macam prebek sapu. Setiap 15 min driver akan on off bus untuk ambil warga warga dia. Menyemak wei.

Temple pun renovate!

Setibanya di Phnom Penh, Cambodia, Fuhh memang lega tapi kitorang tak mandi almost one day. Bayangkanlah. Dok pusing-pusing bandar Cambodia dengan tak mandi. Kiranya I habiskan masa satu hari di Phnom Penh dan malamnya I gerak ke Siem Reap pulak. Daerah kedua Cambodia, sebab time tu nak sangat tengok Angkor Wat.

Pergh, 

I cannot brain kenapa I nak sangat travel yang teruk macam ni. Rasa homeless tahu tak. Masa I pergi tu, sebenarnya I tak jangka pun Phnom Penh tengah sambut merdeka diorang. I tak sure merdeka or majlis agama. Tapi I tanya dengan orang cambodia, dia kata merdeka day. I don't know but memang I tak nampak langsung orang Malaysia. Dan masa tu, mostly tempat pelancongan tutup sebab diorang sambut merdeka.

Arghh, dugaan lagi. Time tu pikir nak cari baju & toilet untuk mandi. Serious tak jumpa. Bertahanlah kitorang dengan peluh melekit lekit kat badan. I terus kata dalam hati,

Ya Allah, kenapa aku buat semua ni? Menyusahkan diri. 


So I pun gerak nak pergi ke bus station tapi bukan bus station pun. Dia macam tempat agent jual tiket bus macam tu lah. Bus I gerak dalam kol 10 malam. Kol 6 petang I dah tersadai kat tempat agent tu. I check toilet diorang, O Allah! Tak selera aku nak kencing nak berak apatah lagi nak mandi. 4 jam tersadai. LAst-last tawakkallah cari kedai 7E or yang macam 7E sebab nak lepak & nak internet time tu. Alhamdullilah jumpa, sebelah-sebelah lot je pun. 

So I habiskan 4 jam tu dengan mandi & membuta kejap. Luckly toilet kat situ bersih. Tapi I mandi macam tak mandi lah. Mandi gitu-gitu je janji hilanglah peluh and nak rasa lega sikit. 


Maka,

Bermulalah perjalanan ke Siem Reap, Cambodia di malam hari yang ke 4. I lega sebab boleh tido puas puas even di tempat yang sempit. Tak ada hal janji boleh rehat kejap. Nak dijadikan cerita, kitorang boleh terlajak one hour dari bandar Siem Reap tu. Patutnya kitorang arrived Siem Reap around 3 am tapi I tengok jam kol 4 pagi.

Serious!

Rasa dah jauh dah. Sebab bus yang I naik tu dia terus ke Bangkok tapi kawan I dia tak masuk Bangkok. I je yang teruskan travel sampai ke Bangkok. I bangun dengan gelabah, takut dan segala rasa. Dah lah time tu pagi pagi buta kot. Dengan gelapnya lagi, I terus kejut kawan I. Dia pun tak sedar dan rupanya driver bus pun tak panggil pun.

"Siem Reap, Siem Reap"

Arghh celakanya driver ni. Tengok-tengok driver tu, lah driver yang sama. Celakalah kamu. I cuak terus marah & bebal dekat driver tu. Dia berhentikan kitorang kat tempat gelap dan suruh kitorang balik jalan kaki ke bandar Siem Reap. Kau gila ke? Kitorang berdua ni perempuan, to be honest I dah turun dah dari bus tapi kawan I cakap, jangan turun kat situ. Kita turun kat the next station. Yelah mana taknya, keliling gelap gelita. Dengan anjing menyalak lagi, takut kot. 


I pun turun dekat tempat next station tu. Kol 5 pagi cari bus pulak dah nak ke Siem Reap. Mana ada orang kol 5 pagi. Cuma ada kereta prebet sapu je. Argh cilaka. I cuba kuatkan semangat. I pasrah dan korbankan duit dollar I untuk ke Siem Reap. Arghhh menangis wei. Menggigil nak keluar duit dollar dah lah bawak tak banyak. Lain kita plan, lain jadinya.

Sampai je kat Angkot Wat, Siem Reap, Eh apahal ramai orang ni dengan hias-hias bagai. Oh Allah, once again. Diorang sambut majlislah. Aduhh dugaan lagi. 

In front of Angkor Wat. 

I boleh katakan trip ke cambodia ni banyak masalah tapi Allah permudahkan. Banyak kali I mengeluh and give up untuk teruskan. Tapi rugilah tak rasa experience. I belajar something daripada trip ni.

I belajar untuk selalu bersyukur dengan apa yang I ada. Mungkin ada orang yang lagi susah dan berat masalah daripada I. I belajar jugak untuk jadi seorang yang tak kesah dengan apa jua suasana. Hidup ni kita yang bagi ruang untuk mencuba dan letakkan diri untuk terus berdikari. Kita sendiri je yang tak tahu kelebihan dan kekurangan diri kita. I percaya, setiap yang bermusafir Allah permudahkan segala urusan dan benar, doa seorang musafir Allah makbulkan. 


My travel partner, kak far.


Semoga perjalanan musafir kita ni baik-baik dan diberkati. 

Keep going, gurl.

Thank you for reading.
Skincare Tips For All Skin Types.

Skincare Tips For All Skin Types.


Assalammualaikum.

So today I gonna share with you guys about skincare tips that gonna work at all time for
all skin types. 

Baca sampai habis ye!

1. Jangan cuci muka guna cleanser lebih dari 2x sehari. Kalau solat? Korang just guna micellar water/cleansing water je. Easy right?

2. Make sure lepas cuci muka cepat-cepat proceed pakai toner/face mist/hydrator untuk preserve kelembapan kulit & mengelakkan kulit dari kering.

3. Jangan mandi guna air panas sebab boleh keringkan kulit. Korang boleh guna air suam suam
kuku je. Suhu air paip biasa pun dah best.

4. Time mandi, I suggest korang gosok gigi & shampoo dulu before cuci muka. Ini 
untuk mengelakkan adanya toothpaste/shampoo residue yang tertinggal kat kulit muka.
Tooth paste boleh drying out our skin & shampoo?conditioner boleh clogged out our pores.

5. Please asingkan tuala badan & tuala muka. Sebabnya bila kita lap muka guna
tuala badan, kuman or bakteria akan melekat pada muka, itu yang menyebabkan
kulit muka berjerawat.

Thank you for reading. 


Please, Don't Be Alone.

Please, Don't Be Alone.


Assalammualaikum.

Ramai je di antara kita, selalu rasa dia sendiri dan suka pendam perasaan dia. Yes, I'm that person. Korang jangan nak mengelak dan tak mengaku, sebab I tahu, ramai yang macam tu. Kita geng guys. Hahahahah.

I think disebabkan itulah, ramai antara kita ni ada anxiety, depressed and akhirnya
rasa life betul-betul teruk. Bila korang dah besar, korang kena tahu yang bila korang rasa life
korang tak best and korang mula rasa stress gila, korang patut cari seseorang untuk kongsikan
masalah korang. Tapi carilah yang boleh dengar, diharap dan bukannya manusia
yang kaki tikam belakang. 


Korang boleh luahkan segala rasa kurang enak pada family & in case family korang 
pun tak berapa nak di harap, korang boleh terus cari manusia yang boleh dipercayai
yakni pakar-pakar yang ada sijil semua. Hospital government pun dah ada pakar.

Dan,

Apa yan korang perlu buat adalah open diri korang dan jangan lawan seseorang. Sebab
lawan seorang itu, memang sakit dan penat. Lawan seorang ni umpama peperangan
yang tiada henti.

The truth is, kita manusia dan kita ni sentiasa connected dengan other human being. Dan
kalau kita cuba melawan fitran dengan cuba buat sendiri semuanya,
percayalah korang memang susah nak survive dan day bay day, korang akan lemas
dalam perasaan korang sendiri.

Jadi, kalau korang rasa hidup korang macam teruk sangat, cari seseorang. Allah tak pernah kejam,
Mesti Allah akan ada selitkan satu dua tiga empat orang yang boleh diharap yang inShaaAllaah 
boleh dengar segala masalah koang dan tak judge. Allah jadi dan kenalkan korang
dengan manusia sekeliling korang ni semuanya bersebab.


Guys,

You're not alone okay? Jangan give up dan jangan sedih lama-lama. Setiap orang ada 
drama dan kesakitan hidup dia sendiri dan I really hope that, korang
boleh teruskan usaha untuk tidak give up dengan dugaan dunia.

Apa guna ada berjuta ijazah dan dikagumi ramai, tapi hidup kita tak bahagia
seperti yang selayaknya kita dapat?

Fikir semula.

Setiap manusia itu, istimewa kejadiannya. Dan kadang-kadang orang
sekeliling kita buat rasa kita rasa sempurna, hingga kita rasa apa guna, hidup di dunia.
Tapi life kena teruskan dan kita nak atau tak nak, kena kuat juga.

Meh, pegang tangan I.

I know you can do it. 

Let's Be Beautiful by Ana Suhana

Let's Be Beautiful by Ana Suhana




Assalammualaikum.

I join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

I dah join, korang bila lagi?



Produk Sampah!

Produk Sampah!

Assalammualaikum.

Produk sampah? 

Korang tahu je kan tentang produk sampah ni. I tahu tak semua produk local tu produk sampah. Ada je our local poeple berusaha nak majukan bisnes diorang tapi pleaselah in the right way. I tak faham kenapa rakyat malaysia ni still nak beli produk sampah? 

I memang team skuad pengguna bijak, I mesti baca info dari FB Khairul Yoi. Setiap hari akan baca satu post beliau. I nak pastikan I tak terbabit or terguna produk produk sampah. I cukup marah bila pengguna produk sampah pertahankan produk yang diorang guna. Banyak je issue-issue pasal produk sampah ni tapi I dont knowlah kenapa ada jugak yang pakai?

Nak cantik tapi guna jalan yang salah. I cannot brain. Korang tahu tak, harga produk sampah ni memang mahal harga yahudi telan todi tapi tak setanding dengan kualiti. Nak beli mahal tak ada masalah, duit masing-masing tapi nanti bila muka dah barai, rasa-rasa berbaloi ke and mampu ke nak rawat balik kulit dengan doktor pakar?

Before nak guna produk sampah, sila buat research & bandingkan harga, bandingkan kualiti. Janganlah korang dok bazirkan duit untuk produk yang lebih kurang sama je krim, toner, warna, tekstur, bau cuma nama je berbeza.

Belilah yang berkualiti.

Ada je beberapa produk sampah dah di banned di 3 negara iaitu Malaysia, Brunei & Singapore. Pengguna produk sampah je yang masih rabun, bukan rabun tapi buta terus sebab tak boleh beza produk produk ni. So far, setahun lebih I rawat kulit sentitif I, I tak pernah lagi jumpa produk yang sama toner, krim, tekstur ni semua. Pengasas produk sampah ni memang tak ada hati perut ke? Serious I kesian dengan pengasas produk local yang betul-betul bagus tapi tak dapat sambutan. Semua dah ditenggelamkan dengan iklan-iklan produk sampah.

Produk sampah ni, kuis dengan kaki ha pastu terajang masuk dalam tong sampah. I'm done with my part, the rest is yours. JAdilah team skuad pengguna bijak, pikir masa depan dulu sebelum nak pakai produk sampah.

Btw,

Tak SEMUA produk local tu sampah! I tak nak mention produk sampah, kang I pulak kena sue. Pikir-pikirkanlah...
BILA DAH TAK SUKA

BILA DAH TAK SUKA



Assalammualaikum.

Ya, sekarang ini mungkin kau sedang selesa. Perlakukan dia seperti entah apa-apa.
Kejap muncul, kejap hilang. Kejap rasa saayang, kejap kau rasa dia membosankan.
Kau layan dia sukahatti mak kau je.
Kerana kau tahu, at the end of the day, dia tetap akan memaafkan kau 
dan kembali pada kau.

Tapi setiap kemaafan yang dia beri, semuanya dikira. Semakin banyak dia
maafkan kau, sekin itulah hati dia perlahan-lahan mula rasa tidak kisah dan ianya
akan sebati. Dia akan sudah tidak rasa dihargai dan akhirnya dia akan
pilih untuk melangkah pergi,

selepas penat bersabar dengan kau.

Hati manusia, apabila dia suka, dia masih akan sabar dan mengeluarkan
berjuta peluang. Tapi sekali hati dia terguris dan dah tidak suka kau, kau 
merayu bagaimana sekalipun, dia akan buat tak tahu. Ketika itu kau akan rasa yang ada
bukan lagi cinta tapi rasa kasihan sahaja.

Jangan menyesal di kemudian hari, hargai selagi ada dan cintailah 
setiap hari bagai baru semalam kau diberi peluang untuk bersama.
KAU TUNGGU SIAPA?

KAU TUNGGU SIAPA?


Assalammualaikum.

Sekejam-kejam kelakuan adalah dengan menyuruh seseorang yang menyukai kau,
untuk menunggu kau dan akhirnya selepas dia penat tunggu kau, kau kahwin dengan orang lain.

Ya, kita memang harus memilih yang terbaik buat kita tapi apa yang kau buat
itu telah memberikan impak dan merosakkan impian indah seseorang. Kau tidak tahu, 
menunggu itu sakit dan ianya sangat menyeksakan. Dia menunggu akan
buat kau mengharap walau hati kau sudah beribu kali kata,

"Dia takkan tunaikan, tolong jangan jadi dungu."

Buat penyuruh tunggu,

Jangan janji ketika sedang bahagia. Janji itu melahirkan harapan dan harapan itu
jika tidak tertunai, ianya membunuh jiwa.

Buat yang disuruh tunggu,

Selagi dia belum jadi yang halal, jangan mengharap. Jika di serios, dia pantaskan.
Jika dia sekadar main-main, dia lewat-lewatkan. Jika tiada jodoh, Tuhan persulitkan. 
Belajar terima takdir Tuhan.
Segmen Bloglist September - Disember 2018

Segmen Bloglist September - Disember 2018




Assalammualaikum.

I join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

I dah join, korang bila lagi?



NAK MARAH MARAH SEBAB APA?

NAK MARAH MARAH SEBAB APA?


Assalammualaikum.

Ceritanya macam ni,

Korang pernah bekerja atau berjumpa dengan orang yang selalu nak marah tak? Tanya salah, tak tanya salah. So solution untuk atasi orang macam tu, apa korang akan buat? Diam and follow? Tapi I end up dengan diam dan follow je kata dia. Stress jugalah kerja dengan orang yang jenis macam ni, susah nak bawak bincang. 

Pernah jugalah I sampai terfikir-fikir sebelum nak tidur. I apply cuti seminggu, rasanya masa tu nak pergi cuti ke Beijing. Form dah tulis semua, booking hotel tiket flight memang dah siaplah tapi cuti je manager belum sign. Serious, I sampai pikir mcam mana cara nak bagi dia sign dan I cuti dengan tenang. I buntu masa tu, I call kawan I mengadu kat dia. Kawan I cakap, istigfar banyak2 dan selawat 3x kali sebelum bagi manager tu sign cuti form I. But manager I tu chinese, lain agama kang kita dok baca selawat, dia makin naik hantu pulak.

At the end, I bagi manager I tu rilex-rilex, cool-cool dah nampak macam manager mood okay baru I pass that form. Luckly, dia sign tak tanya apa pun. I macam, whats going on? Kau tahu tak, aku ni naik pecah peluh nak hadap orang macam kau. Dia just tanya cuti berapa lama, then pass it back that form pada I. Eh I macam pelik je dengan dia tu.

Tapi selang beberapa jam lepas dia sign form tu, manager I tanya lagi, berapa lama cuti? I cakap lagi, I cuti seminggu, then dia kata, alright "you can holiday but jangan lama-lama, I pun nak cuti panjang nanti site tak ada orang jaga". I macam nak putus nyawa takut dia tarik cuti I tu. Haishh bertuah betul perangai. 

Haishh until now kena hadap dengan orang yang sama hari - hari.

Doakan hari I bertambah ceria.
Recent Beauty Purchase #1 (The Ordinary & Marshear)

Recent Beauty Purchase #1 (The Ordinary & Marshear)

Assalammuaalaikum.

This month I banyak purchase product skincare. I tak boleh nak kontrol nafsu membeli-belah ni terutama bila Hermo buat sales kaw-kaw, pastu harga wishlist pun terbaik, mana taknya bershopping sakan.



First of all, I bought from marshear.com.my, sekarang still ada sales. Korang boleh pergi intai-intai and usha-usha barang skincare yang korang nak.


What I Bought?

1. Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil - Beli sebab banyak review & nak try product klairs ni.
2. Klairs Supple Preparation Unscented Toner - Sebab ada banyak great reviews. I nak buat double toning.
3. Make P:rem - Clean me Black Cleansing Foam - Cleanser Naroku I dah nak habis, so I cuba dari product ni. Nama pun susah nak sebut tapi I cuba.

I tak ada review lagi about experience beli with marshear.com.my. In shaa Allah I akan review as soon as possible. I dapat sample from Make P:rem tapi lupa nak snap picture sekali.


Next,

I bought from Ig (@jomsamasamahot), I dah  3x kali order product The Ordinary di IG tu, sebab murah and cepat sampai. Pos laju 3 hari je dah sampai tapi kadang pos laju jadi pos lambat jugak.

What I Bought?

1. TO Salicylic Acid 2% Solution - as spot treatment untuk jerawatt I.
2. Alpha Arbutin 2% + HA - I beli for acne scars.

BTW, The Ordinary, one of the famous product right now! I dah ada 5 jenis product TO dan semuanya berkesan.

That's all.

Thanks for reading.


Giveaway Zati Yang Pertama ! "Semangat Merdeka"

Giveaway Zati Yang Pertama ! "Semangat Merdeka"




Assalammualaikum.

Untuk giveaway ni, syaratnya kena buat serangkap pantun tentang kemerdekaan mengikut kreativiti. So I dah lama pendamkan bakat buat pantun, hari ni I nak sharekan dalam giveaway ni. I buat 2 pantun, baca dengan teliti ya.

KELAM MALAM KIAN MENJELMA,
ANGIN MEMBUAI MENGIGIT SEPI, 
1 MALAYSIA BAKTI BERSAMA,
MENUJU HARMONI DARI LENA MIMPI.

DARA MEMETIK SI BUNGA KEKWA,
TERUNA BERMADAH DI TEPIAN TITI,
SEMANGAT MERDEKA BERSATU JIWA,
TEGUH KENDIRI SEMAI DIHATI.

I garap pantun ni khas untuk giveaway ni tau and tak ada copy mana mana internet, just terus keluar dari otak I ni. Btw, dulu sekolah I menang pertandingan pantun peringkat daerah. hehehheeh

Mehlah join. Klik banner untuk join ye ><




Misi Naikkan Pageviews #3

Misi Naikkan Pageviews #3

Assalammualaikum.




Bulan July, I already post about entri Misi Naikkan Pageviews, klik SINI kalau nak baca. Once again, misi I bulan September ni ialah untuk meningkatkan pageviews dan menambahkan lagi 'total unique visitor'. I jealous gila dengan blog yang dah cecah 1 juta pageviews. Geram kot. I nak sangat blog I ni dapat pageviews macam blog-blog lain. 

So far, I boleh simpulkan minggu ni I banyak update entri. At least 2 entri per day. Then, bulan July pageviews is 110 043, since july till today pagviews I dah hampir 116 017, not bad jugak. But I jarang nak blogwalking to blog-blog newbies. I don't know why I malas nak blogwalking. Rasanya I kne blogwalking jugak. Suka atau tak I kne buat sebab I dah berazam.

Doakan azam I termakbul ye. 

#120000 pageviews to go! Fighting!
COSRX LOW PH GOOD MORNING REVIEW

COSRX LOW PH GOOD MORNING REVIEW

Assalammualaikum.

Today, I'm going to review the Cosrx Low pH Good Morning Gel Cleanser. This is my first product from Cosrx. Lets read.

I memang suka tukar-tukar cleanser sebab I cari cleanser yang suitable dengan kulit I. Before this, I tak pernah guna produk Cosrx. Then I baru tahu Cosrx ni product dari Korea yang memang bagus dan review baik-baik berlaka. Ditambah dengan best seller and always out of stock. 



Product name : Cosrx Low pH Good Morning Gel Cleanser
Size : 150ml 
Price : RM30 -RM 40
Availabilty : Lazada, Hermo, Marshear, Ig

I purchase cleanser ni dari Hermo.my tapi korang boleh beli di Lazada sebab I selalu tengok hanya Lazada yang jual dengan harga rendah. Korang selalulah buat survey before buying. Semak e-merchant mana yang jual paling murah dan juga rujuk review mereka yang pernah beli dan pastikan 100% ORIGINAL.

What it claims? 
  1. Control oily skin and shrink pore size
  2. Refine skin texture
  3. Smooth and skin friendly

Sustain moisture everyday and all day long! For AM time & sensitive skin.

How to use?

Squeeze a tiny amount and cuci muka macam biasa

Packaging ?

A normal squeezable plastic tube

The Smell/Colour/consistency ?

I think baunya macam plastic hahahaa. but I like it and colour cleanser ni transparent gel.

How I feels : 

Pertama kali I using this, I nak repurchase lagi. I guna cleanser ni sebab low pH memang bagus untuk kontrol jerawat. So far I pakai memang jaranglah nak tumbuh macam dulu. I tak nak komen-komen lagi product ni. I nak repurchase lagi je! Tunggu cleanser ni habis hahaha

Recommended? :

Overall this is a very good product & very suitable with my skin. No wonder this is the best seller. I rate this essence 5/5. I'll purchase later!

(Disclaimer : This is not paid review. I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl)

Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence REVIEW

Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence REVIEW


Assalammualaikum.

Today, I'm going to review the Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence. This is my second product from Cosrx. Lets read.

Snail? Siput? Kenapa siput? Yes, produk ni berasaskan daripada lendir siput. Untuk pengetahuan korang lendir siput memang dah lama digunkana dalam dunia penjagaan wajah kerana mengandungi protein & antioksida yang mampu mengekalkan kelembapan, menghilangkan parut jerawat dan merawat kulit. Lendir siput ni dah banyak dijadikan bahan utama produk kecantikan terutama produk dari Korea. Do not worries about this okay?


Product name : Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence
Size : 100ml 
Price : RM60 -RM 70
Availabilty : Lazada, Hermo, Marshear, Ig

I tak beli sebabnya kawan I bagi free full 99%. Dia geli nak guna sebab berasaskan dari siput. Tapi korang boleh beli di Lazada sebab I selalu tengok hanya Lazada yang jual dengan harga rendah. Korang selalulah buat survey before buying. Semak e-merchant mana yang jual paling murah dan juga rujuk review mereka yang pernah beli dan pastikan 100% ORIGINAL.

What it claims? 

  1. Menyediakan nutrien untuk kulit yang lebih sihat & kuat
  2. Meremajakan kulit berformulasi anti-kedut
  3. Melembabkan kulit tanpa iritasi
  4. Merawat kulit rosa
  5. Sesuai untuk semua jenis kulit
Kandungan?

Snail Secreation Filtrate (96%), Betaine, Butylene Glycol, Hexanediol, Sodium hyaluronate, Panthenol, Arginine, Allantoin, Ethyl Hexanediol, Sodium Polyacrylate, Carbomer, Phenoxyethanol

How to use?

1-2 kali pump and apply in the whole face. 

Packaging ?

A normal pumping bottle with transparent plastic, 100ml and jangan risau penutup botol disediakan.


The Smell/Colour/consistency ?

No fragrance more like berlendir. Even berlendir, ia tidak melekat sama sekali. Kalau apply di wajah memang tak berminyak langsung sebab ia cepat meresap ke dalam kulit. Then melembabkan lagi kulit korang.
How I feels : 

Pertama kali I apply into my face, I rasa my pores dah tak nampak besar. Sebelum I apply memang besar gedabak pori-pori I tu. Bila hari-hari I apply, kulit I dah berkurang minyak. Nampak flawless gittew. You guys bila malas apply moisturizer, korang terus apply snail mucin je. Easy bagi si pemalas. I almost pakai dekat 2 bulan, parut jerawat pudar sikit-sikit & kulit I terasa lembut bak baby. 

But,

I nak ingatkan, kalau sebelum ni korang pernah mengalami break ouut lepas guna produk yang berasaskan lendir siput, better elakkan. Mungkin korang ada alergi dengan lendir siput. 

Recommended? :

Overall this is a very good product & very suitable with my skin. No wonder this is the best seller and star product. I rate this essence 5/5. I'll purchase later!

(Disclaimer : This is not paid review. I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl)


AHA & BHA, what's that?

AHA & BHA, what's that?


Assalammualaikum. 

Korang mesti ada yang tak tahu tentang AHA & BHA. Meh I kongsikan dan sila baca sampai habis ye. AHA & BHA ni chemical exfoliator. Basically, exfoliator ni proses nak buang sel kulit mati dekat kulit, tak kisahlah kat muka ke badan ke. AHA atau BHA ni just tepek dekat kulit, tak payah tonyoh-tonyoh macam scrub. Just biar je kat atas kulit.

Naturally, kulit kita memang boleh je singkirkan sel kulit mati sendiri.Tapi bila dah tau nanti, hormon asyik terdedah dengan environment dan proses nak hilangkan sel kulit mati tu makin slow, kadang dia terus stop.

Tapi bila kita tak exfoliate, inilah penyebab jerawat, pores tersumbat, dullness nampak tak bermaya dan macam macam lagi. Then bila kita pakai product lain, terus tak okay sebab dah banyak sel kulit mati melekat di kulit muka.

Kalau scrub kita guna 2-3 kali seminggu tapi untuk chemical exfoliator ni, its depend on your skin. Kalau banyak sangat guna, nanti terover oxfoliate pulak.


AHA? 
ialah Alpha Hydroxy Acids dimana ianya untuk exfoliates SURFACE of your skin. AHA ni menghalang sel kulit mati dari jatuh & terperangkap dalam pori. 
Benefit AHA : reduce fine line, scars, dark spots, hyperpigmentation & uneven skin tone. Ianya suitable with all skin types, great for those with dry skin.

BHA?
ialah Beta Hydroxy Acids dimana ianya untuk exfoliates INSIDE a pore. BHA ni merawat pori tersumbat, allow oil in the pore flow out more freely.
Benefit BHA : clears pores (gets rid of blackhead & minimize pores), treat breakouts, clears excess oil. It best for combination, oily or acne-prone skin.


Korang boleh je guna pakai dua dua terus. AHA + BHA tapi pakai BHA dulu, then baru pakai AHA. Sebab BHA dia absord sampai ke dalam pores. Jadi BHA dulu, but korang kena check kulit korang kang takut over exfoliate. BETTER pakai selang sehari. Hari ni pakai BHA, esok pakai AHA. 




Before beli BHA/AHA korang boleh refer product di atas. Tak pun just tanya mr google. Any pertanyaan boleh komen di bawah. In shaa Allah I akan jawab.




CABARAN #SHAREYOURSPRINGSKIN | DAY 4: TONER

CABARAN #SHAREYOURSPRINGSKIN | DAY 4: TONER



DAY 4: TONER

Assalammualaikum.

Apa itu toner? Toner ni berfungsi untuk buang kotoran yang melekat setelah kita cuci muka, its means kita tak cuci bersih or cleanser tu tak bagus. And also toner ni berfungsi untuk slow down kita punya skin PH. So far, cleanser cosrx memang bagus, and I tak pakai toner untuk siang hari. I ada dua toner dari Naruko. Naruko Tea Tree Shine Control & Blemish Clear Toner, I dah guna almost 3 month then I tukar kepada Naruko RJT Pore Minimizing & Brightening Lotion sebab my pores taknak kecil tau. Hari hari makin besar pulak dia. Stress I !


I love to using naruko product sebab ianya sangat sesuai dengan kulit I. Korang boleh dapatkan di drugstore watson, guardian or aeon wellness. Also can buy through online.

Whats about yours toner?


(Disclaimer : This is not paid review. I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl)




BERDEBAR DAN TAK CUKUP MASA!

BERDEBAR DAN TAK CUKUP MASA!


Assalammualaikum.

Haishh, I hari-hari fikir, macam mana nak solve this biggest problem in my life. Sometimes, I refer pada kawan-kawan I yang dah kawin. Hari-hari tanya,

'Wedding kau hari tu, habis berapa ribu?'

'Medical check up tu kena bayar berapa?'

'Pelamin yang murah-murah ada tak kat kampung?'

'Wei, apahal kanopi mahal sangat?'

Nasib baiklah kawan I faham dan layankan perangai I ni yang bertanya hari hari kat dia. I berdebar nk tempuh hidup baru lepas ni. Hidup dan tanggungjawab yang nak pikul tu tak sama dengan sekarang as a single & daughter. Kira-kira budget, oh Allah ape hal mahal sangat! Semua benda nak budget.

Ya, I memang nak budget on my wedding. I nak tahu kemana duit I pergi nanti. Benda remeh-temeh pun I nak take noted. I tahu setiap pasangan nak kawin memang akan alami benda yang sama macam I. Pening kepala, sakit hati dan kadang give up untuk tak nak kahwin. Tapi I still positive sebab kita nak buat benda baik memang Allah duga. Samaada kita ikhlas atau tak untuk hadap dugaan tu. 

I ada masa kurang 4 bulan je lagi, tapi I still tak pergi kursus kahwin, settlekan borang nikah malah nak tempah pelamin pun tak ada masa. Kerja I yang menghimpit masa untuk I settlekan benda tu. Haish pening. Tapi I  nak korang doakan yang baik-baik dan semuanya Allah permudahkan. Amin.

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com