08/01/2018 - 09/01/2018 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 08/01/2018 - 09/01/2018
CABARAN #SHAREYOURSPRINGSKIN | DAY 3: EXFOLIATOR

CABARAN #SHAREYOURSPRINGSKIN | DAY 3: EXFOLIATOR



DAY 3: EXFOLIATOR

Assalammualaikum.

Eh! Dah 3 hari dah, cabaran #shareyourspringskin. Hari ni cabarannya ialah exfoliator. 

Mungkin ada yang antra korang keliru pasal exfoliator. I pun keliru jugak sebelum ni. Basically, exfoliator ni proses nak buang sel kulit mati dekat kulit, tak kisahlah muka ke badan ke tangan ke. Scrub pula, cara untuk kita buang kulit mati tu. Kita sental-sental guna scrub, bagi hilang sel kulit mati. Ni namanya, physical exfoliate.



https://ombakbergigis.blogspot.com/2018/04/st-ives-green-tea-scrub-review.html

I guna St. Ives green tea as my physical exfoliate.  Naturally, kulit kita memang boleh singkirkan sel kulit mati sendiri. Kulit kita kan terror. Tapi bila dah tua nanti, hormon asyik terdedah dengan environment & matahari, proses nak hilangkan sel kulit mati tu makin slow, kadang kadang dia stop terus.

Sebab tu, kita kenalah exfoliate gently. Lembut lembut je dah ok supaya kulit kita nampak lagi bersih.
Kalau tak exfoliate, tu lah punca jerawat, pores tersumbat, dullness nampak kulit tak bermya, kasar, wrinkles tu.

So, whats your exfoliator?

(Disclaimer : This is not paid review. I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl)





CABARAN #SHAREYOURSPRINGSKIN | DAY 2 : SECOND CLEANSER

CABARAN #SHAREYOURSPRINGSKIN | DAY 2 : SECOND CLEANSER



DAY 2 : SECOND CLEANSER

Since muka breakout sebab kerja. I fokus and concentrate dengan skincare. Kalau boleh tiap bulan, mesti nak beli satu or dua product yang boleh improve my skin healthy, and thats why I ada second cleanser.

Untuk second cleanser, I guna Biore Cleansing Oil. Tiap malam I akan buat cleansing method. Boleh klik link di bawah if nak baca about double cleansing method.


Oil cleanser memang sesuai dengan semua jenis kulit, even kulit korang oily skin or acne prone skin. Semua sesuai. Oil cleanser tak mengeringkan kulit dan korang kena tengok ingredients dia baik baik, mungkin ada ingredients yang buat kulit korang sensitive.

So, oil cleanser pun penting untuk buang segala kotoran dekat muka dan make sure pores kita tak tersumbat.


In shaa Allah, soon I'll review this product. Tunggu tau. ><

(Disclaimer : This is not paid review. I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl)





CABARAN #SHAREYOURSPRINGSKIN | DAY 1: FIRST CLEANSER

CABARAN #SHAREYOURSPRINGSKIN | DAY 1: FIRST CLEANSER


Assalammualaikum.

I rasa I dah lama ketinggalan tentang cabaran #shareyourspringskin. Orang lain dah sampai hari ke-8, I baru je nak start first day. Bukan apa, I masih dalam dilemma nak sahut ke tak cabaran ni. Makanya, bila tengok blogger lain konsisten je boleh update sampai 8 hari berturut turut, I memang tasa tercabar habis. Kalau orang lain boleh, I pun mesti boleh kan? Even dah ketinggalan, hahahah

DAY 1: FIRST CLEANSER

I mempunyai masalah kulit yang berminyak. Before I buy any cleanser, I akan baca and cari cleanser apa yang sesuai dengan masalah I. I pun dah review product cleanser yang i guna, korang boleh klik on that link. 




Sebenarnya, this is my best cleanser ever. Sebelum ni I pakai macam-macam jenis cleaser. I pernah cuba cleanser from Mary Kay but still tak suitable with my skin. Bukan sahaja produk dari Mary Kay, malah product dari drugstore, hampir 4 5 cleanser I cuba, tapi still Naruko yang terkesan. 

For those, yang ada masalah skin berminyak or berjerawat, korang mesti cuba cleanser ni. Tak rugi dan sangat berbaloi. I already consume about 4 month after I'm giving up with Mary Kay. 

What I love this cleanser is about the texture. I suka cleanser yang kurang buih dan tak berbau wangi. Citarasa I pelik sikit. I suka product yang kurang bau wangi sebabnya bila wangi ni is too much kimia. But its depends on your skin type too. 

But   NOW!!! 

 I dah tukar cleanser baru, I guna cleanser yang mempunyai low pH. I guna Cosrx Good Morning Gel Cleanser. I dah guna almost 2 month macam tu. Soon, I’ll review this product. I baca review memang banyak sangat feedback, why not I cuba kan? Cleanser ni low PH so sesuai sangatlah dengan masalah yang I hadapi.


(Disclaimer :  I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl) 



Impian Mak Ayah VS Impian Sendiri.

Impian Mak Ayah VS Impian Sendiri.


Assalammualaikum

I pernah memberontak tentang impian I. I tersepit diantara impian I dan impian mak I. Jadi benda ni memang selalu terjadi dekat semua orang dan i harap, I boleh bantu korang yang tengah struggle sama ada nak teruskan impian mak ayah korang ataupun ikut apa yang korang rasa, terbaik untuk korang.

Pertama, korang kena fikir dulu, apakah impian mak ayah korang tu, akan buatkan korang bahagia? Jika jawapannya YA, teruskan. Jika tidak, sila baca sampai habis. 

I tahu, mesti ada yang cakap,
"Aku happy bila mak ayah aku happy. So apa yang aku buat ni, untuk mereka"

Ada je yang cakap macam ni, hanya nak sedapkan diri sendiri. Yes, bahagiakan mak ayah itu adalah perkara yang sangat indah tapi THIS IS YOUR LIFE! Jadi korang kena pilih apa yang buatkan korang bahagia sebab apa, kehidupan ini dilalui oleh korang, bukan mak ayah korang.


Orang kita selalu berkorban sehingga ianya sampai membuatkan diorang lupa, this is your life, not orang lain punya life. So, kalau nak berkorban untuk orang yang korang sayang, jangan sampai korang korbankan kehidupan korang sekadar buat orang lain bahagia. 

Itu namanya selfish dan korang telah mengkhianati diri korang sendiri.

Soalan yang paling famous untuk impian mak ayah vs impian sendiri ialah soal kerjaya dan rumahtangga. Contohnya, mak I nak I jadi nurse tapi sebenarnya I geli & tak ramah dengan orang, I tak suka budak-budak aand I tak happy pun kerja nurse tu. I know, kerja nurse boleh dapat duit yang okay tapi what is the point of life apabila I lakukan kerja yang I tak suka buat and end up stress/rasa tak happy all the time?

Percaya atau tidak, itulah sesetengah perangai orang kita, kita suka control kehidupan manusia lain dan menetapkan segalanya untuk dia sehingga anak-anak diorang tidak berani nak buat keputusan dan hanya ikut telunjuk sahaja.


"Terbaik itu tidak diukur pada pangkat dan nama. Sometimes yang terbaik itu nampak biasa-biasa, tapi bila kita dengan dia, kita jadi indah tak ingat dunia."

Korang hidup sekali dan korang dimiliki oleh Tuhan korang. Berani suarakan apa yang koran nak dan kejar apa yang buat korang gembira. Stop wasting your time dengan harapan dan impian orang lain. 




I'm Back !

I'm Back !


Assalammualaikum.

Finally, I dapat juga curi masa untuk taip entri ni setelah sebulan menghilangkan diri. To those yang ikut I di instagram mungkin dah tahu yang I dah pun berpindah ke site baru. Macam ni lah kehidupan seorang site supervisor yang kerjanya asyik berpindah randah ke site yang lain.

Untuk site kali ni, bertapak di Lukut, Port Dickson. Site ni buat tempat kitar semula sampah dan bertukar kepada tenaga, waste to energy plant. I rasa bangga sebab I dibagi peluang sekali lagi untuk teroka site yang lain dari yang lain. Sebelum ni, I bekerja di site langat 2, site tersebut buat project loji air terbesar di selangor. 

3 tahun I kerja site, site ni merupakan site ke 5. Jauh dari bandar, duduk dalam estet dan line internet macam harom. Kerja pun 8am-10pm, OT manjang wei, ahad pun kerja. I tak ada pilihan untuk berhenti, kerja pun susah nk cari sekarang. Apa-apa pun doakan kesihatan I makin hari makin baik ye. 

Sesiapa yang buat giveaway tu boleh komen dibawah, I akan join secepat yang mungkin. Bye.

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com