Please... stop overthinking and badmood. - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: Please... stop overthinking and badmood.

4 Julai 2018

Please... stop overthinking and badmood.


Assalammualaikum.

A person like me memang cepat overthinking. Mungkin I dah dilahirkan macam ni rasanya. Sesetengah daripada kita, memang dilahirkan dengan keadaan emosi yang tidak stabil. Sekejap marah, sekejap ketawa, sekejap cemburu dan tiba-tiba, okay pula. Adakah itu gila?

Sebenarnya kita dari kecil, dah dididik untuk pandai dalam pelajaran tetapi kita terlupa bahawa kita juga mesti belajar untuk kawal emosi kita. Nak tahu kenapa banyak kes break up, penceraian, bunuh tanpa sedar, di zaman sekarang?

SEBAB KITA NI EMOSI!

Kita biarkan emosi yang kawal otak kita dan seterusnya biarkan emosi yang menentukan segalanya. Kita pun tahu, perasaan manusia ketika bersedih, kecewa atau overthinking, pasti keputusan yang dibuat, semuanya entah apa-apa dan tidak berfikir secara panjang.

Jadi,

Kawal diri kita. Ketika marah dan bad mood, fikir seeloknya. Sebab itu jika I marah or on that day I tak ada mood, I akan cakap 
'Boleh tak chat later, I tak ada mood and I tak nak di ganggu'
to someone yang chat or bercakap dengan I face to face. So far, ramai kawan yang akan faham bila I tengah diorang ni langsung takkan cakap dengan I, sebab I tak suka anyone else bercakap dengan I bila I tengah marah. Thanks sebab memahami diri I ni. I bagi masa untuk I kontrol emosi I sendiri.

Jangan fikir apa yang kita rasa sahaja tapi, kita kena fikir juga apa yang orang lain rasa. Bila kita in relationship, kita tak boleh perjuangkan apa yang kita rasa je. Jika kit masih begitu, baik kau single, kerana kau masih belum layak untuk hidup berdua. Hahahaha.

Jangan rosakkan hari kau, hanya kerana kau overthinking and bad mood. Cuba dan belajar sejukkan hati kau, belajar untuk ajar fikiran kau untuk tidak berfikir yang teruk-teruk, ajar diri kau untuk diam dan tidak melepaskan kemarahan kepada manusia yang tidak berslah, lagi-lagi manusia yang kau sayang dan cinta.

Please...

Stop overthinking and bad mood :).














3 ulasan:

  1. dulu sha selalu jugak overthinking pastu lama lama tersedar sendiri yang semua ni takbagus untuk diri sha, sha busykan diri sampai taksempat nak fikir takberfaedah. n now rasa malas nak fikir pulek haha

    BalasPadam
  2. dulu selalu jugak overthinking tapi bila belajar toleransi & busykan diri dengan kerja memang tak sempat nak fikir yang tak perlu sangat

    BalasPadam
  3. Overthinking utk kebaikan bagus sebenarnya, tp itulah jgn berlebih-lebihan...ia akan bertukar kepada kemurungan (depresion).

    Nak hidup ceriakan diri dan orang lain kita kena rajin dekatkan diri dengan kata-kata positif, ia lebih cepat dan cair di hati. Dari situ nanti kita dapat kekuatan dan tak berada di situasi overthinking terlalu lama.

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com