06/01/2018 - 07/01/2018 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 06/01/2018 - 07/01/2018
 I Bought A New Product with HERMO

I Bought A New Product with HERMO


Assalammualaikum.

For those yang tak tahu HERMO itu apa? Hermo is such a website yang menjual segala barang kecantikan dan kalau korang feeling nak jadi gorgeous yess this time! Beribu manusia menggunakan Hermo untuk discover beauty products at great prices, trying out the most trendy ways to be gorgeous and to share their beauty tips in the journey.

Happy me bila first time shopping ni barang sampai pada tangan dan tidak menghampakan langsung malah lagi puas hati ada lah. Macam I cakap atas tadi, barang dan koleksi yang di jual di Hermo ni kesemuanya dijamin 100% original. Paling menarik bila Hermo bagi voucher code dan buat sale. Hahahahah sakan wei pilih barang.


What I bought : 

1. Cosrx Low PH Good Morning Gel Cleanser 150ml
2. Naruko Row Jobs Pore Minimizing & Brightening Lotion. 

Review soon!



Kalau tanpa discount, I bought about RM85 and that time I just bayar Rm59.13 & i got free sample from Kotex. Berbeza harga about RM20++, I dah boleh saving banyak dah kat situ. I memang dah obses beli barang bila ada discount je. Sebab jimat. Nak shopping tapi kenalah pandai berjimat juga. Ye dak?


The packing is just a normal packing. I love this box. 


All product in a bubble wrap. 


I placed order on 23th June, its took 4 days (3 working days) for my order to arrive. My items also safely arrived on my hands. Hermo also give me a sample from Kotex. Btw, I love to collect sample product. Huhuhu.


I bought also The Ordinary but not from Hermo. I beli kat igshop, I tak ingat nama ig shop tersebut. I beli 2 produk tu sebab nak cerahkan sikit kulit I. Soon I'll review all product that I bought.

Overall,

This is a great experienced with Hermo. Why not korang cuba juga?





My Hermo Wishlist.

My Hermo Wishlist.


Assalammualaikum.

Since muka I breakout, I become a skincare addicted. Yes, sebelum ni I memang tak suka beli barang-barang skincare. Shampoo or body gel shower pun pakai yang kedai runcit punya. Its not about I'm student on that time. Tapi I malas nak beli dan membazir.

But now, every month I akan spent about 100-200 ringgit just to buy skincare. Kadang I beli shower gel pun habis dalam RM60-70, macam dah terlalu obses. Contohnya, showerl gel ni hampir 4-5 jenis produk. Dettollah, The Body Shoplah, Bath & Worklah, and other, sampaikan I sendiri pun tak tahu nak pakai yang mana satu.

I hope HERMO will fulfill my wishlist!



Son & Park Beauty Water, I memang dah lama gilakan produk ni. Produk ni sebenarnya micellar water, ianya berfungi untuk removes make up, cleasing all dirty on ur face. I love this product sebabnya low-PH yang paling bagus bila apply pada wajah kita. 

Tapi harga lumayan mahal! I tunggu sales kaw-kaw, I akan beli and grab as soon as possible.


 Disebabkan I ni oily skin, I buat research untuk product klairs. Product Klairs ni berasal dari Korea. So korang tu jangan tahu layan korean drama je tau. Skincare Korea pun sangat bagus dan banyak review about Klairs. I macam kne ada salah satu daripada product Klairs ni. I choose Klairs Gentle Black Sugar Charcoal Soap, I tak pernah cuba pencuci muka yang jenis soap. Selama ni I guna gel or water based cleanser. And of course, produk ni banyak sangat review. Later, bila pencuci muka I dah habis, I'll grab this soap.



Siapa je yang tak kenal Innesfree? Dah lama menapak kat Malaysia, sedihnya sebab I baru cuba 1 produk from Innisfree. Sebenarnya Clay Mask sangat bagus untuk kecilkan pori-pori diwajah. Why not kita cuba Innisfree kan?

I really hope that Hermo kan fulfill my wishlist, hihihi. ><

So how about you guys?

5 SEBAB PERLU SAMPAI AWAL DI AIRPORT.

5 SEBAB PERLU SAMPAI AWAL DI AIRPORT.


Assalammualaikum.

Untuk korang yang newbie, yang tak tahu lagi procedure naik kapal terbang. Korang kena baca entri ni, yes untuk tambah ilmu tentang travel. Memang tiap tiap bulan AirAsia akan buat promosi harga tiket flight. Bila kita dah siap tempah dan get ready before fly, korang jangan terlalu seronok kerana dikhuatiri korang akan terlupa tengok masa dan tarik penerbangan dengan teliti. Ini BAHAYA!

Jom baca sebab apa korang WAJIB sampai airport awal.

1. Chill & Relax.

Seminggu sebelum sampai masa penerbangan korang, seeloknya awalkan waktu untuk packing barang barang keperluan korang. After that, sehari sebelum fly korang just double check sahaja barang-barng yang korang dah packing. Like usually, bertolaklah awal dari rumah untuk elakkan kesesakan lalu lintas dan perkara yang tidak diingini berlaku. Jadi bila dah sampai di airport, korang akan rasa tenang.

2. Check-In Flight.

Jangan ingat hotel je boleh check in. Untuk newbies, korang boleh guna kiosk dan sila tanya dengan petugas yang ada di situ. Jangan malu! Kalau malu, korang boleh terlepas waktu untuk check in. Kang tiket burn, menangis pulak tepi bucu katil. Kalau nak check in by kaunter, korang kena datang awl untuk elakkan korang beratur panjang. Jika dalam keadaan suntuk, korang boleh pergi ke kaunter ekspress. Jangan malu tu je.

3. Penalti atau Ticket Burn.

Confirmlah korang akan sakit hati bila korang dah beratur lama lebih dari masa yang sepatutnya, tiba-tiba sampai di kaunter, petugas kata sistem untuk check-in dah tutup! Untuk tukar masa perjalanan bagi sesetengah penerbangan, korang hanya perlu bayar penalti. Tapi ada je flight yang tak kenakan penalti tapi dia terus burn ticket korang. Baik bayar penalti dari burn terus, kan?

4. Masa pelepasan dan nombor gate.

Selalunya bila dalam keadaan clumsy, masa berlepas dan nombor gate yang korang akan tuju pun akan jadi isu. Dalam keadaan macam ni, korang akan terlepas pandang masa pelepasa. Tapi tak apa, mesti ada petugas yang akan panggil nama korang untuk panggilan terakhir menaiki flight. Dalam kejar masa untuk sampai gate , pastikan nombor gate tu betul ye!

5. Kesesakan trafik.

Bukan jammed di jalan raya je yang korang ingat. Kesesakan trafik untuk selesaikan urusan untuk check in dan penyimpanan bagasi juga korang kena ambil kira. Jangan sampai ngam-ngam pada masa yang ditetapkan. 3 jam awal itu pun tak termasuk untuk beratur uruskan hal-hal yang lain. Korang boleh juga booking bus or van 2 weeks before pergi ke KLIA, if korang pergi beramai-ramailah. Korang boleh je terus booking di https://www.busbest.com/ , so nanti tak adalah korang mengalami kesesakan lalu lintas. Rancang perjalanan korang dengan baik.

Jadi korang kena sentiasa beringat, datang awal untuk menguruskan urusan check in. Bila dah settle hal check in, korang boleh flight dengan tenang dan selamat bercuti. 





















10 Travel Quotes To Inspire You To See the World

10 Travel Quotes To Inspire You To See the World


Assalammualaikum.

Hari ni I nak share dengan korang semua tentang '10 TRAVEL QUOTES TO INSPIRE YOU TO SEE THE WORLD'. Since I heartbroken, I dah start travel alone. First trip, I pergi ke Langkawi dan I jadi more addicted pada travel. Kiranya, tiap-tiap I akan fikir, where should I travel after this. 

Yes, mulanya I akui, I takut tapi lama-lama I lebih berani nak travel. Untuk korang yang nak sangat travel tu, just go and do anything what you want to do. Mungkin 10 quotes ni akan inspire you.

Hopefully.

1. Travel is the only thing you buy that makes you richer. - Unknown

2. To travel is to discover that everyone is wrong about oter countries. - Aldous Huxley

3. If you reject the food, ignore the customs, fear the religion and avoid the people, you might better stay home. - James Michener



4. Don't tell me how educated you are, tell me how much you traveled. - Mohammed

5. Travel teaches toleration. - Benjamin Disraeli

6. Travel makes a wise man better and a fool worse. - Thomas Fuller

7. A journey is best measured in friends, rather than miles. - Tim Cahill


8. The more I traveled that more I realized that fear makes strangers of people who should be friends. - Shirley MacLaine

9. A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving. - Lao Tzu

10. I have found out that there ain;t no surer way to find out whether you like people or hate them than to travel with them. - Mark Twain

Pencarian Bloglist July 2018 oleh Airah Syahirah

Pencarian Bloglist July 2018 oleh Airah Syahirah




Assalammualaikum.

I join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

I dah join, korang bila lagi?



GIVEAWAY SUKA SUKA BY SHFYQHAZHR.COM

GIVEAWAY SUKA SUKA BY SHFYQHAZHR.COM




Assalammualaikum.

I join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

I dah join, korang bila lagi?



Salam AidilFitri 1439 Hijrah 2018

Salam AidilFitri 1439 Hijrah 2018

My outfit on raya.

Assalammualaikum.

Hari ni raya ke 8 dimana I kembali bekerja seperti biasa setelah 9 hari bercuti. Ye memang cuti raya tahun ni I apply cuti panjang. Di kesempatan ni, I nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin buat yang mengenali I. Semoga raya tahun ni menjadi raya terbaik di antara raya-raya yang pernah kita lalui.

So macam mana raya korang? Dapat banyak duit raya ke?


Duit raya.

Tahun ni I dapat duit raya lebih kurang RM250,  hhihi. I dapat daripada pekerja-pekerja I. Malu jugaklah I still dapat duit raya. Rasanya 3 tahun I beraya di site, 3 tahun tu jugalah I dapat duit raya. Tapi tahun ni extra sikit, I dapat juga 1 box of almond vegetarian from Seasons. Kuihnya sedap sangat. Thank you.

Untuk outfit raya pulak, I berbaju peplum dan berkain lipat kipas di bahgian belakang. Baju ni mak I yang belikan dan tempah untuk buat baju peplum. Tapi di sebabkan tailor tak berapa reti, sehari before raya I outer sendiri baju raya I tu. I gunting peplum tu atas lutut sebab tailor buat peplum I tu bawah lutut. Serious macam baju mengandung. Tak kena dengan saiz badan I yang terlalu kurus. Menangis jugalah sebab baju raya tak seindah yang I sangka. Lepas memang I nak hntar kat tailor lain. For high heels, I beli di Zalora yang berjenama Velvet. Harga asal kasut ni RM159.00 tapi I beli time ada discount, I dapat dalam Rm39 macam tu. Murah kan?

So far, raya tahun ni I rasa lain sikit sebab I bring him to my home. Dia nak beraya rumah and meets my parent. I tak pernah bawa lagi mana-mana lelaki datang beraya di rumah. I bukan jenis yang suka nak menayang or kenal dengan my parents. I think, I gonna be more serious with him thats why I open to bring him. Hopefully, he will be my destiny. Doakan yang baik-baik ye.

So, 

I wish again SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN. Kosong-kosong ye. ><


Pesanan Sebelum Balik Kampung.

Pesanan Sebelum Balik Kampung.


Assalammualaikum.

Ya, kita bakal sambut raya tak lama lagi, 3 hari je tau. Ya Allah sekejap je kan masa berlalu.
Tup.. tup.. tup.. eh dah raya dah? So macam mana dengan persediaan raya korang? Dah ready nak balik kampung? Kalau dah ready, meh baca sikit pesanan sebelum balik kampung.


PESANAN SEBELUM BALIK KAMPUNG!

1) Cabut semua plug kat dinding expect fridge. Kang busuk pulak makanan dalam tu.

2) Buang sampah! Jangan simpan sampah dalam rumah, kang balik dari kampung dah jadi banyak kerja pulak. 

3) Jangan biar baju tersidai di luar ye.

4) Double triple cek kipas dan lampu.

5) Kosongkan dan bersihkan sinki.

6) Bawak toiletteries.

7) Semat baju butang Melayu. Kang tercicir, mana nak cari.

8) Jangan lupa bwak adapter plug charger.

9) Jangan kelam kabut , happy-happy jer.

10) Touch n go topap siap-siap.

11) JANGAN LUPA BAGI SIGNAL!

INNISFREE JEJU VOLCANIC COLOR CLAY MASK (CICA) REVIEW

INNISFREE JEJU VOLCANIC COLOR CLAY MASK (CICA) REVIEW


Assalammualaikum.

Hari ni I nak review satu produk yang baru I beli. I dah lama nak dapatkan clay mask ni so I beli di Sunway Velocity, level G Kedai Innisfree. I pun buat card innisfree ni sebab senang nanti bila I nak repeat this product. 

Product name : Innisfree Jeju Volcanic Color Clay Mask
Product Brand : Innisfree
Size : 70ml
Price : RM32.50
Availabilty : Innisfree store and Hermo website

What it claims? 

1. Various clay textures

*Water gel clay : Yellow, blue, pink
* Cream clay : Green, purple
* Transforming clay : White, black

2. Multi-Masking mask to combat different skin concerns at one time

* Can using multiple mask packs at the same time according to skin concerns by skin area, instead of skin type. Korang boleh pakai at least 3 jenis clay mask je pada muka tau.

3. 7 colours and 7 functions

*  sebagai kontrol minyak berasal dari klaster vulkanik jeju yang dapat membersihkan pori-pori

* ada 7 warna : kuning (mencerahkan), biru (melembabkan), pink (menyegarkan), hijau (cica-intinya untuk kulit bermasalah), ungu (menenangkan), putih (menghaluskan), hitam (memurnikan/ membersihkan) 


How to use?

I guna setelah cleanser. Apply di wajah dan tunggu berubah warna lebih kurang 5-10 min lepastu korang basuh sampai bersih. I guna only once a week. Jangan lebih tau, tak elok.

Packaging?

A small tube bottle and suitable to bring anywhere you like. Tube ni dilengkapi dengan flip pada penutupnya jadi tidak akan mudah tumpah bila korang tak sengaja terpicit.


Colour/consistency/texture?

Yes seperti kata innisfree, tekstur varian green ni seperti krim dan lembut (tidak ada butir-butirnya). Bila apply into your face, sangat best dan tak rasa pakai mask pun.

How I feels?

I love this product sebab harganya yang berbaloi. Ianya sangat ringan bila diaplikasikan dan baunya tidak menyengat hidung, mudah juga untuk diratakan. Ketika balis, ia sangat senang ditanggalkan. Sesuailah kan dengan harga?

Recommended?

Yes, of course its really recommended!

(Disclaimer : This is not paid review. I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl)


Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com

Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai, Ogos dan September 2018 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 5 Jun 2018, iaitu tepat jam 9.00 pagi sehingga hari esok, 9.00 pagi 6 Jun 2018. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2018.

** jom support Mia Liana....

Read more: http://www.mialiana.com/2018/06/segmen-24-jam-bloglist-30-mialianacom.html#ixzz5Hc3nK5xm
Happy Birthday Shuhada.

Happy Birthday Shuhada.

Assalammualaikum.

3rd of June, 1995.

I was born on that date. I called it as sifir 3 (3695). Thank you for the birthday wishes. Thank you sebab masih ingat birthday I. Yes, I a kind of person yang jarang nak sambut birthday with 'tiup lilin together or celebrate with the lovely ones'. 23 tahun I hidup, I just dapat 2 kali kek birthday. 

May 2018 be the best year ever to me.I harap I lebih kental dan abaikan apa jua yang menghalang cita-cita dan impians kecuali jika itu dah ketentuannya. I nak catch my dreams one by one evens I know it will be over my limits. Usaha tangga kejayaan kan?

Apa yang terjadi dalam hidup I, I assumed as good memory to remember dan never forget that. I tahu makin lanjut usia, apa yang kita nak dalam hidup ialah bersama dan luangkan masa dengan orang-orang yang kita sayang. Kita belajar bagaimana untuk terus menjadi khalidah dibumiNya yang mempunyai sikap selalu bersederhana.

Semoga apa yang I rasa tak ada benda elok yang I boleh buat/cakap, lebih baik I diamkan diri daripada berkata-kata yang sia-sia. 

Untuk awak, wahai Shuhada yang disayangi, love yourself and heart. 

Selamat Ulang Tahun, Shuhada. 



Bye May, Hello June !

Bye May, Hello June !

Assalammualaikum.

Hello June!

Bulan ni yang I tunggu tau. Al maklum bulan ni its my month of birthday. 
Semoga bulan ni jadi bulan yang terbaik sepanjang 2018.

I doakan untuk blogger yang selalu datang singgah blog I ni, dia akan selalu success in his/her life. Semoga berjaya dunia dan akhirat juga.


OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com