Mitos Tentang Pori. - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: Mitos Tentang Pori.

15 Mei 2018

Mitos Tentang Pori.


Assalammualaikum.

Pori? 
Ni yang korang panggil pori-pori terbukala, tersumbatlah, ha itulah pori. Jadi I nak kongsikan mitos tentang pori.

Mitos 1 : Pori terbuka dan tertutup.

Kita punya pori ni sebenarnya mana ada otot nak buka tutup buka tutup ni. Apadah! Bila buat steam treatment it will open your pores and basuh dengan air sejuk will cloese your pores. Well, itu semua mitos belaka! The size of your pores is the size of your pores. You can't open or close it.



Mitos 2 : Your nose is covered in blackheads.

Hehehe. Inilah yang orang selalu salah anggap. Sebenarnya bintik hitam yang ada di T-zone area tu bukan blackheads! Itu adalah sebaceous filaments or SFs. SFs ni campuran sebum, bakteria, dead skin cell and a single hair (bulu roma) yang tersumbat or terkumpul dalam pori. Bila korang picit, macam taik nasi tau. My mom's call it. heheh sorry.

Mitos 3 : Pores can be 'shrunk'

I sure ramai orang kat luar sana yang pakai peel-off mask yang kononnya boleh keluarkan blackhead/whitehead dari pores. Yes I know it feels to use one. You can't physically shrink the actual size of your pores. 

Jadi next entri I'll share some tips to clean your pores. Pori bersih nanti takdelah blackhead/whitehead semua tu. Stay tuned. 




5 ulasan:

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com