12/01/2017 - 01/01/2018 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 12/01/2017 - 01/01/2018
Om Terpaksa Lakukan Hal Tersebut.

Om Terpaksa Lakukan Hal Tersebut.

Assalammualaikum Uolls.

Selamat pagi korang. I have a bad news to share with uolls. Om tak tahu semalam kenapa ramai sangat yang add friend facebook Om (Ombak Bergigi). Hampir 20 orang dan kesemuanya Om tak kenal langsung. Om tak tahulah sama ada scammer atau apa. Tapi too scary. 


Facebook ni Om tubuhkan pada 2010, hampir 7 tahun. Entahlah kenapa semalam jadi macam tu sekali. Serentak pulak tu add. Diorang ni add facebook Om secara berjemaah ke? Takut sungguh, I dont knowlah. Jadi sebagai langkah berhati-berhati, Om dengan berdukacitanya deaktif facebook selama, tak tahu berapa lama. 

Tapi Om memang dah lama nak deaktif fb Om ni. Om nak kurangkan sikit hadap media sosial sampai terganggu untuk fokus kerja. Jangan tanya ya kenapa Om deaktif fb. I'm so sorry. Nanti bila dah reactive semula, In shaa Allah Om bagi tahu korang.

Jangan sedih-sedih tau.

P/s : Om nak buat giveaway ole-ole beijing. Ada yang nak join tak?

Not My Day. Bertabahlah.

Not My Day. Bertabahlah.


Assalammualaikum Uolls.

Firstly, Om nak ucapkan tahniah buat semua pemenang. Korang layak dapat hadiah daripada Lazada. Tahniah ye.

Second, Om tak menang. Huarghh. Tak ada rezeki nak buat macam mana ye tak?

In shaa Allah, next contest from Lazada, Om nak cuba lagi. 

Tahniah ye korang. Bolehlah belanja Om sikit. Hehehehe

Fakta Anak Ketiga!

Fakta Anak Ketiga!

Assalammualaikum Uolls.



Fakta anak ketiga! Om buat untuk diri sendiri dan Om nak kaji betul ke fakta ni. Mesti ramai juga anak ketiga kan? Anak ketiga ni terkenal dengan perangai degilnya.  Jom kita check. 

ANAK KETIGA (API)

1. Panas baran dan cepat melenting.
2. Suka buat sesuatu tanpa fikir dulu dan terus buat *pastu menyesal*
3. Rajin dan boleh diharap.
4. Boleh diharap dan rajin membantu.
5. Cepat cemburu, bila cemburu, cemburu buta.
6. Bila kau ok dengan dia, dia ok dengan kau.
7. Degil tak ingat dunia, kalau dia nak, dia nak. Tak ada yang boleh halang.
8. Boros dan bila shopping, main beli je.
9. Kau push dia, makin dia tak buat. Kena cakap elok-elok. 
10. Susah nak bangun tido, bila kejut suka marah-marah.

Fuhh fuhh. Semua betul kecuali no 5. Om ni tak rajin nak bantu orang sangat kecuali keluarga. Nak tolong kawan tu, hihihi Om memilih sikit, yang betul-betul rapat dengan Om, baru Om tolong. Jadi, ada yang sama ke? Ha korang nilaikan dengan betul anak-anak yang ketiga. Kot kot ada yang sama. 




Yeah! Blog Om Menang.

Yeah! Blog Om Menang.

Assalammualaikum.


Alhamdulillah, pagi-pagi dah nak dapat hadiah daripada SIS CANTIK NITak sangka pun Om akan memang walaupun bukan di tempat yang pertama tapi Om tetap bersyukur tau. Terima kasih sebab mengadakan giveaway tersebut. 


Tahniah juga untuk pemenang yang lain. Cepat-cepat hantar details tau. 



Apa Yang Memberi Inspirasi Dalam Hidup Korang?

Apa Yang Memberi Inspirasi Dalam Hidup Korang?

Assalammualaikum uolls.

Tercetusnya idea ini adalah dari entri SEGMEN GIVEAWAY, esok adalah hari terakhir untuk korang sertai. Cepat!

 "apa yang memberi inspirasi dalam hidup korang?"

Inspirasi? Apa itu inspirasi? Inspirasi adalah sebuah tujuan dalam kehidupan kita yang akan membawa kita pada suatu motivasi dan kebahagian tersendiri dalam kehidupan kita. Manusia tanpa inspirasi sama sahaja seperti pokok tanpa akar, umum mengetahui pokok tanpa akar akan mati, macam itu juga manusia apabila tiada inspirasi. Manusia yang tiada inspirasi akan merasa kehidupan yang dijalani terasa semakin susah. 



Jadi, apa pula inspirasi Om? Disebalik sebuah kehilangan. Ya itu inspirasi yang tertanam jauh di dasar hati Om yang paling dalam. Hilang! Kehilangan! Lost! Yes that word. Inspirasi ni berbeza pada setiap individu. Mungkin menjadi seseorang itu sebagai inspirasi dan mungkin juga ada yang  inspirasikan dengan benda. Tetapi tidak bagi Om. Om sangat menginspirasi sebuah kehilangan. Sebab apa dan kenapa?

Hilang. Sebuah perkataan yang mempunyai satu maksud yang sangat mendalam. Barang yang Om sayang tiba-tiba hilang. Feels nya tertusuk terus ke hati. Kawan yang selama ni selalu ada disisi tiba-tiba hilang and become stranger. Allah, perasaan tu hanya tuhan je yang tahu. Lagi berat erti kehilangan ni, bila kita kehilangan ibu bapa kita. Satu-satunya tempat bergantung dan luahan rasa.  I can't imagine when this thing happen to me. Honest, I cant imagine. Orang yang sangat kita sayang akhirnya kembali pada pencipta. Huarghhh I can't imagine how hurt my feelings that time. Sedangkan kita hilang barang-barang yang kita sayang tu, dah menangis bagai nak gila apatah lagi hilangnya ibu bapa.

Om pernah hilang Iphone 5 yang sudah berbakti almost 3 years. Tiba-tiba hilang ketika solat. Apa yang korang rasa? Korang mesti nangis dan sambil mencari berulang kali ditempat yang sama. Call, sms, whatsapp semuanya tak reply, tak jawab. What will you do? Om nangis sebab hilang iphone tu sebab terlalu sayang. Mak Om penah kata, nak sayang akan sesuatu, jangan keterlaluan sebab satu hari nanti mesti hilang. You know what. Om menangis, sebab betul sangat apa yang mak kata.

Bermacam-macam jenis dan kisah disebalik sebuah kehilangan tapi Om sedar dan harus belajar bahawa setiap kali kita merasa kehilangan, sesungguhnya apa yang kita tangisi tidak benar-benar hilang tetapi pada saat yang tidak akan kita sangka, kita akan dapat hikmah dari rasa kehilangan tu. Kita akan merasakan kebahagian yang berlipat ganda jika kita pernah rasa sebuah kehilangan. Tapi dan tapi rasa bahagia itu akan datang saat kita boleh melepaskan dengan rela apa yang telah hilang, tanpa meratapi atau menangis teresak-esak. 

Sebuah kehilangan sangat memeritkan dan cuba lepaskan dengan rela, In shaa Allah kebahagian itu akan hadir. Allah knows everything. 





Blog Hop! Giveaway by Yasmin Aris

Blog Hop! Giveaway by Yasmin Aris


Klik Banner Untuk Join.

Assalammualaikum uolls.

Om penuhi syarat yang ketiga iaitu "apa yang memberi inspirasi dalam hidup korang?", Bismillah.

Inspirasi? Apa itu inspirasi? Inspirasi adalah sebuah tujuan dalam kehidupan kita yang akan membawa kita pada suatu motivasi dan kebahagian tersendiri dalam kehidupan kita. Manusia tanpa inspirasi sama sahaja seperti pokok tanpa akar, umum mengetahui pokok tanpa akar akan mati, macam itu juga manusia apabila tiada inspirasi. Manusia yang tiada inspirasi akan merasa kehidupan yang dijalani terasa semakin susah. 



Jadi, apa pula inspirasi Om? Disebalik sebuah kehilangan. Ya itu inspirasi yang tertanam jauh di dasar hati Om yang paling dalam. Hilang! Kehilangan! Lost! Yes that word. Inspirasi ni berbeza pada setiap individu. Mungkin menjadi seseorang itu sebagai inspirasi dan mungkin juga ada yang  inspirasikan dengan benda. Tetapi tidak bagi Om. Om sangat menginspirasi sebuah kehilangan. Sebab apa dan kenapa?

Hilang. Sebuah perkataan yang mempunyai satu maksud yang sangat mendalam. Barang yang Om sayang tiba-tiba hilang. Feels nya tertusuk terus ke hati. Kawan yang selama ni selalu ada disisi tiba-tiba hilang and become stranger. Allah, perasaan tu hanya tuhan je yang tahu. Lagi berat erti kehilangan ni, bila kita kehilangan ibu bapa kita. Satu-satunya tempat bergantung dan luahan rasa.  I can't imagine when this thing happen to me. Honest, I cant imagine. Orang yang sangat kita sayang akhirnya kembali pada pencipta. Huarghhh I can't imagine how hurt my feelings that time. Sedangkan kita hilang barang-barang yang kita sayang tu, dah menangis bagai nak gila apatah lagi hilangnya ibu bapa.

Om pernah hilang Iphone 5 yang sudah berbakti almost 3 years. Tiba-tiba hilang ketika solat. Apa yang korang rasa? Korang mesti nangis dan sambil mencari berulang kali ditempat yang sama. Call, sms, whatsapp semuanya tak reply, tak jawab. What will you do? Om nangis sebab hilang iphone tu sebab terlalu sayang. Mak Om penah kata, nak sayang akan sesuatu, jangan keterlaluan sebab satu hari nanti mesti hilang. You know what. Om menangis, sebab betul sangat apa yang mak kata.

Bermacam-macam jenis dan kisah disebalik sebuah kehilangan tapi Om sedar dan harus belajar bahawa setiap kali kita merasa kehilangan, sesungguhnya apa yang kita tangisi tidak benar-benar hilang tetapi pada saat yang tidak akan kita sangka, kita akan dapat hikmah dari rasa kehilangan tu. Kita akan merasakan kebahagian yang berlipat ganda jika kita pernah rasa sebuah kehilangan. Tapi dan tapi rasa bahagia itu akan datang saat kita boleh melepaskan dengan rela apa yang telah hilang, tanpa meratapi atau menangis teresak-esak. 

Sebuah kehilangan sangat memeritkan dan cuba lepaskan dengan rela, In shaa Allah kebahagian itu akan hadir. Allah knows everything. 






Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

 giveaway
 Hai awak, blogger yang hebat tu ~
Kami adik beradik Ema & Lisa dari lubukseni.com Actually buat giveaway ni sempena meraikan follower blog. Kami nak bagi 5 HADIAH MENARIK yang pastinya limited edition. Nak tahu apa hadiahnya? Ahjom tengok entry giveaway ni.
sejuksedap lawa cara moden
SEJUK SEDAP ialah sabun daripada bedak sejuk. Diuli, digolek & dilambung sampai jadi sabun, menggunakan 10 bahan semulajadi. Sejuk di muka & sedap bila digunakan. Nak tahu lebih lanjut, ahjomm kita skodeng pebenda la sabun ni [tekan sini]
Eh, ada lagi! 
Follow @SEJUKSEDAP , lebih 470 testimoni letops pom². Ema sendiri guna, sebab tu teruja sangadd nak kongsi manfaatnya.  Tengok muka sendiri pun jatuh chenta. 
sejuksedap lawa cara moden
Dulu, nenek moyang amalkan terapi bedak sejuk nak jaga kulit. Mujur bedak dah tukar ke sabun. Makanya, Sabun Bedak Sejuk SS lebih mudah, cepat & berkesan. Sesuai untuk supermom & busymama melayan petua moden untuk menjaga kulit luaran. 
Krim Awet Muda WD pelik sikit. Calit kat nadi, tapi kesannya sampai ke muka. Uols patut cuba kalau ada masalah kulit disebabkan hormon dan toksin. Krim ni dapat merawat kulit dari dalaman, sedar² wajah makin berseri, memancarr bak bintang kejora.

Okke la, tu aje bebelan. Panjang berjela, nanti tertido plakk membacanya. Hihi. Apepun, semoga uols dipermudahkan urusan & hepi selalu. Aminn. 
TQ sudi join " Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn! ". Hadiah boleh tengok kat entry asal, memang gojes leleh. Moga uols antara 5 peserta bertuah.
Rindu Nak Mati.

Rindu Nak Mati.

Assalammualaikum uolls.

Rindu Nak Mati | Amboi tajuk entri, kemain lagi tau tak nak kalah tu. Om ni sebenarnya rindu sangat nak cop buku merah yang dah 3 bulan tak cop. Hihihii. Mungkin ada di antara korang yang dah tahu, Om ni jenis kaki jalan aka kaki travel. Yes, I am backpacker tapi tak ada lah terlalu extreme backpackernya tu. Sekadar bercuti with the ciput bajet and get some rest too. 


On August 2017, tak ingat tarikhnya bila. Thats was my first time on this year going to overseas. For those yang belum tahu, kampung Om sebenarnya di Tanjung Pinang, Kepulauan Riau, Indonesia. Jadi basic knowledge tentang Indon, Om ni tahu lah jugak and never ever lies me about rate of rupiah. I know it. *ayat berlagak* 

That trip cuma 4 hari 3 malam sahaja. Tak lama mana, nak tinggalkan keje yang berlambak, nanti balik bercuti lagi berlambak-lambak. Cukuplah sekadar cuti mata je. 


Luang Prabang, Laos? Ha Om tak sangka yang Om akan jejakkan kaki di tempat ni. Ye Om tahu Laos tapi tak tahu tempat dan daerahnya. Laos ni satu satunya negara yang tiada pantai atau laut. Negara ni dikelilingi oleh gunung-ganang. Sumber utama diorang ni ialah Sungai. Tahu Sungai Mekong? Yang selalu sebut dalam buku sejarah tu? Ha negara ni lah. Sungai Mekong kan sungai terpanjang jadi sungai inilah yang jadi sumber utama penduduk Laos. 


Ini lah Sungai Mekong.

the view, Masha Allah.

I'm the person who always love about nature. Tempat-tempat hijau hijau ni. Hihihihih. Sejuk mata memandang tau. Nak rehatkan mata korang tu cubalah tengok alam sekitar. In shaa Allah mata korang segar bugar jadinya. Itulah, Om memang rindu nak mati kat Laos ni tau. Rindu nak backpack ke tempat ni. Suasana dia tu feel like my true home. 

In shaa Allah I will come back to Laos again. Ada masa nanti Om akan taip entri tentang Laos dan itinerary berserta bajet perjalanan. Doakan Om rajin menaip ye. heheheheheh


My first travel partner. 





OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com