05/01/2017 - 06/01/2017 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 05/01/2017 - 06/01/2017
Giveaway Kad Raya by Zafirah Nazri

Giveaway Kad Raya by Zafirah Nazri



Assalammualaikum, hi bloggers! 

Klik banner untuk join. 
Segmen: Bloglist kisahsidairy.com June 2017

Segmen: Bloglist kisahsidairy.com June 2017

Assalamualaikum



Tarikh Tamat Penyertaan 10 June 2017

Jom pakat Join


"SAYA NAK KAD RAYA" BY DUNIASHIDA.COM

"SAYA NAK KAD RAYA" BY DUNIASHIDA.COM



Assalammualaikum, hi bloggers! 

Hari ini kita dah berpuasa selama 4 hari, Alhamdullilah Om tak ponteng lagi. Di bulan puasa ni lah, kita mesti sibuk nak bagi kad raya kepada kawan-kawan yang jauh, betul tak?

Jadi, meh amik kesempatan untuk join segmen kak shida ni. Manalah tahu berpeluang dapat duit raya daripada beliau. Untuk join, boleh klik banner di atas ye. Kepada yang masih tidak tahu macam mana nak backlink kan banner giveaway, boleh klik toturial di bawah ya.


Baiklah, Om nak menjawab persoalan yang kak shida tanya :

Apa keunikan Blog Shida atau apa yang menarik bagi pandangan korang?

* Warna blog, Om memang suka dengan warna biru. So kak shida dah memenangi hati Om untuk terus blogging di blog akak.

* Info yang tiptop. Info info yang ada di blog kak shida memang best, rugi pada korang yang tak singgah tu.

* Viewer entri. Yang ini, Om jealous sebab viewer kak shida untuk satu entri cecah ribu riban tau!

Ha, jangan menong je. Meh join!

Salam Ramadhan 2017

Salam Ramadhan 2017




Segmen : Pencarian Bloglist Jun 2017 Blog kasihjuju.com

Segmen : Pencarian Bloglist Jun 2017 Blog kasihjuju.com



Assalammualaikum, hi bloggers! 

Klik banner untuk join. 
GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS

GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS

Selamat berpuasa untuk semua pembaca myafarisha.com yang disayangi. Sempena Ramadhan dan Syawal yang sememangnya dekat sangat dengan kita, Mya dengan usahasama rakan-rakan AFB (Auto Feed Blog) membawakan Giveaway Raya, istimewa untuk anda. Ada RM 240 untuk awak cuba rebut dan menang. Syarat-syarat pun mudah sahaja. Tak mahu borak panjang, kita usha syarat dan hadiah kat bawah.


Syarat :
↳ Malaysian Blogger
↳ Follow Instagram kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah
↳ Follow / Add FB kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Follow Google+ kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Follow blog kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Buat satu entri bertajuk : GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS
↳ Copy and Paste code di bawah dalam HTML and Publish.

↳ Tinggalkan link entri dalam bahagian komen
↳ Selesai

*kalau awak tak ada Instagram atau FB, please do mention it dalam entry*

Hadiah :
💕 Tempat pertama : RM 100
💕 Tempat kedua : RM 70
💕 Tempat ketiga : RM 50
💕 Tempat keempat : RM 20

So, jangan tunggu lama-lama. Bermula hari ni sehingga 19 Jun nanti.
Cepat-cepat join sekarang. Klik je banner kat atas tu. Muah cikitt.
10 Pemenang Segmen Pencarian Bloglist By Ombak Bergigi

10 Pemenang Segmen Pencarian Bloglist By Ombak Bergigi



Assalammualaikum.

Inilah saat yang dinanti-nantikan oleh para peserta. Penat tau Om screenshot sebagai bukti. 
Nak tahu korang di tangga berapa? Boleh cek di komen segmen ye. 


http://www.unnianje.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html

http://messarah.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html


http://www.kasihjuju.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html


http://www.mizatalib.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html


http://www.helloaiman.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html


http://chanchueshahida.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html


http://www.freeza.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak-bergigi.html


https://belogsjm.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html



http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html



http://www.mialiana.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html


Jadi inilah pemenang-pemenangnya. Seperti yang dijanjikan, 10 pemenand diatas adalah bloglist Om untuk bulan Jun & Julai. 

Tahniah untuk pemenang dan terima kasih kerana menyertai. 








Giveaway Time by Aishah Badrulhisham

Giveaway Time by Aishah Badrulhisham




Assalammualaikum.

Selamat petang. Om ni sambil menyinggah blog blogger lain, Om nak join mana-mana giveaway. Manalah tahu dapat hadiah nanti. Boleh juga kembangkan lagi blog Om ni dengan blogwalking. Om nak jemputlah korang yang tengah jengah blog Om ni untuk join giveaway time by Aishah Badrulhisham.




Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Tumeric Soap dan 1 organic foundation. Mungkin korang salah satu pemenang untuk giveaway beliau. Hadiah memang sangat menarik. Korang yang suka akan kecantikan, ha boleh join. Boleh tambah koleksi barang 'skincare' korang.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas sekali ye!

Om dah join, korang bila lagi?



Review : Dalacin T Ubat Jerawat Paling Viral

Review : Dalacin T Ubat Jerawat Paling Viral

Assalamualaikum.


Since I was worked as site supervisor, I got a very sensitive and oily skin. Did you see my picture below? I never believed that my face was breakout like this. If you're read my entry a long time ago, you can saw how different I am right?. I'm don't know why my acne keep growing fastly. 


Terukkan? Setiap inci di muka akan ada seketul jerawat yang bernanah. Bukan setakat itu, jerawat yang bengkak dari dalam kulit pun makin bertambah. Sakit tu dah memang tetap dah, paling teruk sampai kawan sendiri pun ngeri nak salam sambil cium pipi kiri dan kanan. Disebabkan terlalu geli dan takut dia pun terkena. Ya, sekarang Om dah rasa macam mana "low confident" untuk berdepan dengan orang. 

Jadi, Om pun dah penat dengan kata-kata yang menyakitkan telinga tapi Om tak pernah nak simpan dalam hati. Sikit pun tak pernah. Keep smiling right? Om pun terbaca satu post di facebook tentang 'Dalacin T', ubat jerawat yang tengah viral setakat ini. Sekarang, memang tengah hot tentang muka breakout sebab produk local. I never used that. Sebab takut lagi teruk. Om lebih rela muka hitam macam ni, jerawat teruk macam ni daripada tambah derita yang akan memakan masa untuk pulih. So kepada korang yang tengah pakai produk local tu, better stop using that. Banyakkan membaca tentang produk local. Om bukan nak takutkan korang tapi tak salah mencegah sebelum merawat? Betul tak? 

Untuk entri ini, Om nak memperkenalkan satu produk yang jerawat yang paling viral iaitu Dalacin T. 


Dalacin T adalah sejenis antibiotik yang akan meresap ke dalam darah untuk melawan bakteria penyebab jerawat. Ianya sejenis cecair jernih (macam toner) dan sedikit berbau. Biasalah bau macam farmasi. Korang boleh dapatkan produk ni di farmasi dengan harga sebotol 30ml dalam RM40 sahaja. Satu botol boleh bahan sehingga dua bulan.

Cara pemakaiannya sangatlah mudah:

1. Tekan dabber kapas di mulut botol sampai rapat
2. Terbalikkan botol dan tekan dabber tu sampai kapas tersebut basah
3. Dab/tepek kapas basah tu sikit-sikit di kawasan JERAWAT!

Pengalaman Om pakai Dalacin T, mula dab je dah rasa pedih dan gatal. Nasib baik kuat iman, kalau tak memang sedaplah menggaru. Pedih tu dua minit macam tu dah hilang dah. Ubat ni memang sangat berkesan, I believed! 3 hari jerawat dah kecut, kadang tak sampai 3 hari pun, malam korang pakai, paginya dah kecut terus.  I really recommend kepada korang yang tengah bermasalah dengan jerawat. Lelaki pun boleh pakai tau!


Om sarankan korang jangan gatal tangan picit jerawat. Serious nanti makin teruk sebab Om dh rasa. Jerawat yang kita dok picit tu bukannya makin membaik malah makin membengkak dan maka dengan itu berbonjollah jerawat tersebut. Nak rawat jerawat yang bonjol ni memang makan masa seminggu jugaklah. 

Kesimpulannya, Om bagi 5 bintang untuk Dalacin T untuk keberkesanannya. Terima kasih Dalacin T. Tapi ada beberapa pantang larang yang korang kena ikut kalau nak guna Dalacin T.

1. Dab sahaja!
* Please jangan tonyoh macam pakai yoko-yoko tu.

2. Pakai bila perlu!
* Hanya guna bila ada jerawat. Jangan pakai ketika muka dah clear dan jangan guna untuk rawat parut sebab produk ni bukan untuk parut. Ha yang degil jugak pakai bila muka clear tu, dikhuatiri kulit jadi immune dan antibiotik dah tak berkesan lagi terhadap jerawat. Please don't do that okay!

3. Tak boleh pakai bersama ubat jerawat lain!
* Jangan campur dengan Oxy, T3, lain-lain walaupun pakai lain masa. Produk lain tu mungkin akan halang keberkesanan Dalacin T terhadap jerawat kita.


 Do you believed that my picture above? Korang boleh follow up di my instagram. Om dah pakai almost 4 weeks, dan alhamdullilah sangat berkesan. Nak nangis jugak lah sebab jerawat makin kurang. Tinggal parut je. Korang sendiri boleh bezakan. Om tak tipu tau. Syukur sebab produk ni memcapai impian Om yang tengah berusaha untuk menyingkirkan jerawat. Thanks again Dalacin T. Patutlah viral!

Sekali lagi, Om berseru hahahaha korang guna lah Dalacin T. Serious memang bagus. Tak rugi beli. Nak cantik, jangan pakai apa-apa produk tanpa pengetahuan. Ye kawan-kawan. Rajinkan membaca tau. Lagi satu, sila pakai produk organik, ya memang makan masa tapi bersabarlah. 

Dalacin T, you're awesome.

So next mission, jom singkirkan parut dan sunburn!

Nota: Produk di atas bergantung kepada keberkesanan masing-masing ya. Jika korang pakai 3 bulan dan tidak elok juga, sila jumpa doktor!




Happy Birthday, My Little Sister.

Happy Birthday, My Little Sister.

Assalammualaikum. 

20th May 1997, 

You're born as my little sister.

So glad that we are sister and my blood bestfriends.

I wish nothing but the best for you. 

HAPPY 20TH BIRTHDAY RAJA SHUHAIBA. 






SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST BY OMBAK BERGIGI (TAMAT)

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST BY OMBAK BERGIGI (TAMAT)




Assalammualaikum.

Berita baik untuk bloggers sekalian! Buat pertama kalinya untuk tahun ini, Om ingin melancarkan 
satu segmen untuk blog Ombak Bergigi. Om berharap agar segmen ini mendapat sambutan yang meriah dari semua blogger. Segmen ini adalah percuma. Huhuhu gurau.

Segmen ini akan bermula pada 18 May 2017 (Khamis) sehingga 25 May 2017 (Khamis). Segmen ini dijalankan selama seminggu. Seramai 10 orang peserta yang bertuah dan layak menjadi bloglist Ombak Bergigi.

Syarat Untuk Menyertai

1. Follow Blog Ombak Bergigi

2. Follow IG @ombakbergigi

3. Buat satu entri di blog korang bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist by ombak Bergigi"

4. Letakkan banner segmen dan link kan ke blog ini

5. Comment link entri penyertaan di bawah


Nota kaki : kepada newbie, yang masih tidak arif untuk backlink banner segmen, boleh tengok toturial dibawah ini.




Jangan lepaskan peluang tau! "Untung sabut timbul, untung batu tenggelam."


Segmen Mencari Bloglist by Mya

Segmen Mencari Bloglist by Mya



Assalammualaikum, hi bloggers! 

Klik banner untuk join. 
Tempat Menarik Di Langkawi | Kota Mahsuri & Makam Mahsuri

Tempat Menarik Di Langkawi | Kota Mahsuri & Makam Mahsuri

Assalammualaikum

Kota Mahsuri & Makam Mahsuri | Kota Mahsuri merupakan salah satu tempat menarik yang patut korang kunjungi semasa berada di Langkawi. Mengikut lagenda, Kota Mahsuri juga merupakan tempat di mana Mahsuri binti Pandak Maya dikuburkan. Tak caya? Jom ikut Om terjah Kota Mahsuri.



Siapa Mahsuri?

Mahsuri merupakan seorang gadis kelahiran Pulau Langkawi yang telah difitnah serta dibunuh kerana dituduh berdua-duaan dengan seorang penyair yang bernama Deramang ketika suaminya Wan Derus keluar dari Pulau Langkawi untuk melawan tentera Siam.
Darah Mahsuri dikatakan berwarna putih sebagai bukti bahawa dia tidak bersalah dan di fitnah. Mahsuuri juga telah menyumpah Pulau Langkwai supaya tidak akan subur dan aman sehingga tujuh keturunan beliau.


Jadi, itulah serba sedikit sejarah tentang Mahsuri. Nak tahu lebih lagi, korang kena lah pergi ke Pulau langkawi.  Untuk pengetahuan korang, Kota Mahsuri terletak di mukin Ulu Melaka 12km dari Pekan Kuah berhampiran dengan lapangan terbang Padang Matsirat. Makam Mahsuri ini telah dibina semula dan dilengkapi dengan muzium, teater traditional dan rumah Kedah yang melambangkan  seni bina rumah Langkawi yang popular pada ketika itu. 






Korang juga boleh membeli cenderamata yang bertemakan Langkawi sebagai hadiah atau kenangan kerana banyak kedai-kedai yang menjual cenderamata di sini. Bawa je duit lebih-lebih. Jika korang menggunakan perkhidmatan kereta sewa, korang jangan risau kerana tempat letak kereta adalah percuma.

KOTA MAHSURI & MAKAM MAHSURI
Jalan Makam Mahsuri, 
Kampung Mawar,
07000 Langkawi,
Kedah Darul Aman.
+604- 955 6055

Harga:
Dewasa RM7
Kanak-kanak RM3.50 

Dibuka pada setiap hari dari jam 8 pagi hingga 6 petang.

Segmen : Pencarian Bloglist Faiq Najmi

Segmen : Pencarian Bloglist Faiq Najmi



Assalammualaikum, hi bloggers! 

Klik banner untuk join. 
Giveaway Free Namecard by Busyra Takiyudin

Giveaway Free Namecard by Busyra Takiyudin



Assalammualaikum, hi bloggers! 

Ya, tahniah sebab dah lama sangat bercuti, naik berhabuk blog ni. Alhamdullilah, hari ni jari terasa ringan sangat nak menaip dan sempat lagi join satu giveaway ni. Jemput join tau. Korang boleh klik banner di atas. Lagi ramai yang join, lagi best tau. Manalah tahu penganjur bermurah hati lagi nak bagi hadiah. Untuk giveaway ni, syaratnya sangat simple. Boleh klik banner di atas untuk tahu syarat-syaratnya.

Om nak tunaikan syarat yang keempat, iaitu 'sebut 3 perkataan menggambarkan blog BusyraTakiyuddin.'

1) Sidebar yang sangat teratur.

2) Gaya penulisan yang sempoi beb!

3) Blog simple dan cantik gittew.

Korang! Cepat-cepat tau join. tarikh tamat pada 25 Mei 2017 (khamis) 11.59pm.

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com