Rabu, 28 Mei 2014

pindah atau tak?

Assalamualaikum wbt.

penghujung bulan mei dah menjengah, tak lama dah bulan jun, bulan puasa untuk umat islam. idea nak menaip diari online ni makin hari makin pupus. tak tahu lah sebab apa boleh jadi macam ni. aku menaip ni pun, mengikut kata kata hati. hurghhh.

macam nilah, straight to the point, dah setahun lebih aku tinggal dengan abang aku yang sulung. dia dah berkahwin dan belum mempunyai anak. apa yang aku nak kata kat sini, aku tak nak duduk sebumbung lagi. ada sebab sebab tertentu sebenarnya, tapi aku tak kan luahkan disini. sangat aib. kan tak elok tu.

nak berpindah duduk luar dengan kawan, dah lama aku pikir! sampai naik stress! sakit sakit badan pikir benda ni. kawan baik aku ajer yang paham keadaan aku sekarang ni. dia yang lebih mengerti. mak aku tak nak aku duduk luar sebab takut aku sosial, risau katanya. hurghhh. lelah aku mcam ni.

hati mak lagi patut aku pikir, tapi kemahuan aku? takkan aku abaikan macam tu, kurang lagi setahun aku dah tamat pengajian, dan dah mula practical. bayangkan dari setiawangsa ke sunway? jauh kan! so far. tak mungkin la nak naik lrt, kos hidup tinggi la.

sebab nak pindah pun, kolej aku dengan tempat yang bakal aku duduki tu bukannya jauh. tambang bus pergi balik baru habis dua ringgit. aku buntu. patut pindah atau pun tak? aku betul betul buntu.

aku tak ada pengalaman duduk serumah dengan kawan, aku nak rasa susah senang bersama kawan aku. tapi aku rasa tak mampu pulak. buntu......

Isnin, 19 Mei 2014

Perubahan?

Assalammualaikum wbt.

Oke macam ni, straight to the point! Aku nak bagi tahu yang aku makin lama makin berubah. Jeng jeng jeng...

Perubahan itu sebenarnya penting untuk setiap manusia. Hanya orang yang berani sahaja mampu melakukan perubahan. Tak caya? tengok pada diri anda? Apa yang berubah? Mata ke? Telinga ke? Hidung ke?
Macam-macam la korang boleh berubah, bukan pada fizikal tapi juga pada mental.

Apa yang aku rasa sekarang ni, hmmm aku dah berubah banyak. Sejak bergelar pelajar kolej, seratus peratus enam lima lapan peratus, aku dah berubah. Berubah dari segi apa?

Berubah dari semua segi.

Pertama, aku makin kurus. Terakhir aku timbang berat, 2 tahun lepas, waktu sekolah dulu. Berat aku waktu tu 55kg, sungguh berat tapi aku rasa macam sama jer. But sekarang 2014, berat aku mendadak turun sebanyak 11 kilo. Woww.. sungguh terkezut aku dibuatnya. Masa nggak percaya, lihat aja lahh berat ku udah 44 kilo. Oh my gusii...sangat banyak turunnya.



Kedua, aku dah pandai bergaya. haha. nggak percaya? lihat di facebook ku, kalian harus percaya! dulu aktu zaman sekolah, korang ingat aku ni nak sangat ke pakai tudung yang banyak lilit-lilit kat kepala. arghhh aku rimas, masa tu. tapi sekarang, 10 lilit aku sanggup. sebab nak nampak kasual. kasual ke? whatever la... aku dah pandai suaikan baju, biar nampak cool. ohhh tak sangka... aku dah pandai bergaya dorh...



Ketiga, aku dah mula bercinta dan berjinak-jinak dengan agama. Aku takut dosa tapi aku nak pahala yang banyak. Aku tak sempurna, tapi aku cuba untuk berubah. Berubah menjadi muslimah. Berubah dengan perlahan-lahan bukannya drastik! Nanti, pelik pulak orang sekeliling aku pandang. Tak nak lah, nanti ada mulut tempayan yang bercerita pasal aku. Tak nak tak nak!


Akhir kata, peduli lah apa orang nak kata. Perubahan yang berlaku itu nanti untuk diri aku. Be happy. Allah kan ada.

Assalammualaikum.

FB: Ombak Bergigi
Twitter: @ombakbergigi
INSTAGRAM: Ombak Bergigi

Khamis, 15 Mei 2014

Wordless Wednesday #4

Assalammualaikum wbt.





hahaha. waktu ni, dalam studio, tempat aku lepak, tempat aku berselfia, bermonopod dan seangkatannya. Ini lah akibat kalau masing-masing perangai gila.

urgghh. itu je kot aku nak berkata. hari ni kan hari rabu, kenalah kurang berkata.

Khamis, 8 Mei 2014

Photoshoot by Limelight Photography

Asssalamualaikum wbt.

Serba salah aku jadinya, maklum dah lama sangat tak kemaskini blog aku yang semakin usang ni. Agak-agak masih ada ker manusia yang sudi singgah blog aku ni? Allah. Aku rindu nak berblogging ni. Keadaan yang tak boleh buat aku blogging. Laptop pon jahanam sebab letak software engineering. Menangis.

In Shaa Allah, ada rezeki nanti aku beli lah laptop baru, senang nak buat keje. Tak ada lah pinjam yang kawan punya. Kesian jugak kat diorang.

Alhamdulillah, aku bersyukur. Bersyukur sebab keputusan sem tiga sangat membanggakan dan tak mengecewakan aku. Senyum tak terkata jadinya. 12 may nanti, mula lah sem 4, dan aku bakal bergelar senior engineering. Sukanya. Rasa bertanggungjawab itu dah mula ada dalam diri. Alhamdulilah.

Ehh, tersasul pulak. Baru baru ni, aku ditawarkan photoshoot oleh lecturer aku. Aku kenal dia pun di laman muka buku sahaja. Dia yang mengajak aku.Aku suka. Sebab aku dah mula jatuh cinta dengan dunia modelling tapi biarlah muslimah. Kekal gaya muslimah dalam diri. kan? Itu yang penting. hehehehe.







Aku masih belajar lagi. Ada banyak perkara yang patut aku perbaiki. Photographer ni sebenarnya lecturer kat kolej aku. Aku kenal melalui facebook. Atif Baloch namanya. Nanti kalau ada yang berminat nak bergambar atau untuk majlis apa-apa, boleh lah add facebook dia, murah tau. Gambar_gambar yang dia ambil pun cantik, konfirm korang suka. Tak salah kan kalau saling membantu.

Hehe, aku habiskan cuti sem ni, dengan menuntut ilmu dengan mak aku. Ilmu memasak, hahaha bukan ilmu hitam okay. Banyak benda aku kene belajar, bukan untuk orang lain tapi untuk diri sendiri. In Shaa Allah, aku akan kongsikan resipi masakan kat dalam blog ni.

Akhir kata, perbaiki kesilapan diri. Renungi apa yang patut. Buangkan perkara yang tak elok, selitkan perkara positif dalam diri. Bukan untuk orang lain tapi untuk diri kita jugak.

Assalammualaikum.

Twitter: @ombakbergigi
FB: Ombak Bergigi
Instagram: Ombak Bergigi